Neem vooral veel olifantenpaadjes

Het ontzettend leuke fotoboek Olifantenpaadjes was de aanleiding voor dit artikel. Voor degene die het niet weten: olifantenpaadjes vormen de kortste weg van A naar B. De schrijver en tevens fotograaf Jan-Dirk van der Burg stelt dat het nemen van zo’n paadje je per jaar een paar kilometer oplevert. Met andere woorden, je hoeft dus een paar kilometer per jaar minder te lopen. We zouden juist méér moeten lopen om aan onze dagelijkse activiteit te komen, aangezien meer dan de helft van de mensen de norm niet haalt.

Olifantenpaadjes
Er is een beweegnorm (NNGB) bedacht die zegt dat we ons per dag een half uur matig intensief moeten bewegen. Even voor de duidelijkheid: bewegen is absoluut noodzakelijk voor een goede gezondheid. Matig intensief bewegen betekent dat de ademhaling sneller moet gaan. Je kunt vast allerlei activiteiten verzinnen waarvan je sneller gaat ademen. Als je er niet van houdt om je dagelijks matig in te spannen, maar wel geeft om je gezondheid, kun je er ook voor kiezen om te wandelen. Hiervan ga je niet noodzakelijk sneller ademen maar dat het bijdraagt aan een goede gezondheid is vastgesteld. Natuurlijk kun je tijdens je wandeling olifantenpaadjes nemen, als je maar voldoende stappen zet.

Een Japanse onderzoeker heeft zo´n vijftig jaar geleden vastgesteld dat 10.000 stappen per dag dezelfde bijdrage aan de gezondheid levert als een half uur matig intensief bewegen. Aangezien dat eerste makkelijker te realiseren was, is de stappenteller ontstaan. Ga maar eens na hoeveel je overdag loopt. Die stappen tellen gewoon mee. Voor een klein bedrag schaf je een stappenteller aan die elke stap, die je zet, registreert. Gemiddeld zetten we gedurende de dag tussen de 3.000 en 5.000 stappen. Verdubbel dat en je zit aan de norm. Die extra 5.000 stappen (stapgrootte 60 cm) kosten je hooguit een half uur, als je een beetje doorwandelt. Elke avond een wandeling van een half uur zal je gezondheid goed doen. Bovendien levert dat een extra verbranding op van 200 kcal. Dat is mooi meegenomen.

In mijn vorige artikel heb je kunnen lezen dat ik 125 km Pieterpad gewandeld heb in 5 dagen. Dat zijn ruim 40.000 stappen per dag en heel wat calorieën! In mijn geval verbrandde ik nog eens 20% extra omdat ik met Nordic Walking stokken liep. Bij elkaar zo´n 1.000 kcal per dag. Uitdagend om een keer te doen maar dat zal niet iedereen willen doen. Besef dat een half uur wandelen per dag al bevorderend is voor je gezondheid. Kom op, zet uit die TV en ga de straat op en kijk eens of er in jouw buurt van die leuke olifantenpaadjes te vinden zijn.

Mijn Nordic Walking trail

Deze zomer zijn mijn vrouw en ik gestart met het Pieterpad, een lange afstandswandeling van Pieterburen in Groningen naar de Sint Pieterberg ten zuiden van Maastricht. Wij houden allebei van wandelen en natuur en hadden een vijfdaagse tocht uitgezet. Tijdens de eerste dag kregen we halverwege last van dikke handen en begon ik actieve bewegingen te maken met mijn armen. Bij deze bewegingen moest ik denken aan een Nordic Walking les tijdens mijn Vitaliteitcoach opleiding en ik stelde voor om in Groningen een paar stokken, zogenaamde poles, te kopen.

Dag 2 startten we na instructie met nordic walking en mijn vrouw was meteen enthousiast. Het mooie van Nordic Walking is, is dat je je bovenlichaam tijdens het wandelen activeert en daardoor  20% meer energie verbruikt, zonder dat je het als zwaarder ervaart. Je moet wel van stevig wandelen houden want dat vraagt het gebruik van poles wel van je. Een ander voordeel van het gebruik van stokken is dat ze je gewrichten ontlasten. Herders en pelgrims liepen in de oudheid niet voor niks met één of twee stokken om het wandelen in moeilijke terreinomstandigheden makkelijker te maken. Voor ons was een bijkomend voordeel dat we door het lopen met stokken geen last meer hadden van dikke handen.

Nordic Walking vereist een bepaalde techniek die vrij eenvoudig is te leren. Je kunt een cursus volgen maar je kunt ook een begin maken met de instructies in dit artikel. Wil je een cursus volgen dan zou je op de website van INWA Nederland een gecertificeerde instructeur bij jou in de buurt kunnen opzoeken.

Voorbereiding
Voordat je met Nordic Walking van start gaat, zul je je stokken moeten afstellen. Er zijn stokken met een vaste en verstelbare lengte. In beide gevallen heb je natuurlijk te maken met de lengte die bij je past. Neem hiervoor 0,68 x lichaamslengte. Met deze lengte raken de stokken de grond terwijl je elleboog een hoek van 90 graden heeft. Bij een stevige afzet is het raadzaam om stokken met vaste lengte te hebben. Afhankelijk van de ondergrond zit aan het einde van de stok een metalen punt (zachte ondergrond) of rubberen voetje (harde ondergrond). Het rubberen voetje schuif je eenvoudig over de metalen punt als je op asfalt gaat lopen. Rubber slijt en het rubberen voetje zal je na verloop van tijd moeten vervangen. Trek, zeker als je een paar uur gaat nordic walken, goede wandelsokken en -schoenen aan.

Techniek
Nordic Walking stokken zijn voorzien van een soort handschoentjes die aan de stokken vastzitten. Begin eens met lopen zonder de stokken vast te houden en laat ze aan de handschoentjes over de grond slepen. Let wel op dat je net als bij gewoon wandelen goed rechtop loopt: borst omhoog en kin iets ingetrokken. De stokken slepen als het ware achter het lichaam aan en worden kruiselings over de grond naar voren getrokken . Verplaats je je rechterbeen naar voren dan wordt de stok in de linkerarm naar voren gesleept. Zet je je linkerbeen naar voren dan wordt de stok in de rechterarm naar voren gesleept. De punt van de stok komt niet voorbij je achterste voet. Loop zo eens een paar minuten totdat je het ritme te pakken hebt.

Zit je lekker in je ritme? Verhoog dan je activiteit door de punt van de stok zachtjes in de grond te drukken als deze zich naast je achterste voet bevindt. Hou hierbij je schouder ontspannen; trek je schouder zeker niet omhoog tijdens de afzet. Bij de afzet pak je de stok vast zodat er stuwing kan ontstaan. Om nog actiever te lopen kun je je bovenlichaam iets roteren, maar blijf wel rechtdoor lopen. Na de afzet, als de stok weer naar voren wordt getrokken cq gesleept, ontspan je je vingers en hou je het handvat losjes vast of laat je het zelfs helemaal los. Loop zo ontspannen mogelijk. Dit voorkomt verkramping van arm, schouder en nekspieren.

Als je van stevig wandelen houdt is het de moeite waard om Nodic Walking te leren. Het activeert je bovenlichaam waardoor je meer calorieën verbrandt én het ontlast je gewrichten. Je moet uiteraard wel investeren in een paar goede poles. Nordic Walking verhoogt op eenvoudige wijze je actieve leefstijl. Een aanrader dus.

De golven van liefde

Liefde is de tiende en laatste vorm van positiviteit waarover ik schrijf. Leer de volle reikwijdte en schoonheid van liefde kennen. Ontdek wat jij en dit gevoel samen delen. Liefde is één van de tien vormen van positiviteit die het dagelijkse leven van mensen het meest kleuren. Liefde is de meest veelzijdige emotie en is daarom de laatst beschreven emotie. Ontwikkelen van positieve emoties maakt je gelukkiger, creatiever en veerkrachtiger. Je gaat er daadwerkelijk van bloeien.

Liefde omvat alle eerder beschreven emoties. Wat deze andere vormen van positiviteit tot liefde transformeert is hun context. Als deze goede gevoelens ons hart roeren binnen een veilige, vaak intieme relatie, noemen we het liefde. Als je zo naar liefde kijkt, kun je liefde ook beter zien als iets wat telkens opnieuw opkomt, op het moment zelf – als een vloedgolf – en niet simpel als een beschrijving van een intieme relatie. Deze relaties kunnen het beste worden gezien als het product van steeds terugkerende golven liefde. Liefde verandert de chemie in ons lichaam. Onze oxytocine- en progesteronspiegels stijgen. Dit zijn biologische responsen op fenomenen als een levenslange band, vertrouwen en intimiteit. Wanneer heb jij voor het laatst een golf van liefde gevoeld?

Het mooie van emoties is dat ze zeer individueel zijn en meer afhangen van je innerlijke interpretatie dan je uiterlijke omstandigheden. Ieders pad richting bloei is daarom uniek. Verzamel, om de volledige kracht van liefde te ontwikkelen, objecten en herinneringen die voor jou een oprechte band met deze emotie creëren. Je zult hoe dan ook met zware tijden, die gepaard gaan met negativiteit, geconfronteerd worden. Weet dat negativiteit heel wat harder schreeuwt dan positiviteit. En om je emotionele staat in liefde te veranderen, heb je meer nodig dan een handvol vage herinneringen aan wat vroeger liefde aanwakkerde. Maak je herinneringen aan liefde concreet door middel van een portfolio dat kan bestaan uit foto’s, brieven, citaten of voorwerpen. Zorg ervoor dat de inhoud van je portfolio je echt raakt.

Opdracht: stel de komende week je liefde portfolio samen. Doe hier vooral niet te ingewikkeld over. Hou het eenvoudig maar zorg dat je er veel kracht uit kunt putten. Draag, na deze week, het resultaat bij je en raadpleeg het als je je klem voelt zitten of je een moeilijk moment hebt. Voeg daarna regelmatig wat aan je portfolio toe waardoor je de positiviteit springlevend houdt. De volgende vragen kunnen je helpen met het samenstellen van je liefde portfolio:
  1. Wanneer bloeit de warmte van je liefde voor een ander het snelst op? Wanneer voel je je close, veilig en zeker in je relatie, en vol vertrouwen?
  2. Wanneer wakkert je relatie met een ander een van de vele vormen van positiviteit aan?
  3. Wanneer voel je jezelf aangetrokken tot je geliefde en wil je het unieke van hem of haar bevestigen?
  4. Wanneer voel je de aandrang om gewoon samen te zijn en te genieten van het gezelschap van je geliefde, hem of haar koesteren of je wentelen in zijn of haar aanwezigheid en uitstraling?
Beleef liefde aan het verzamelen van je herinneringen en merk hoe de omgang met één van je portfolio’s – ja, de werkelijke kracht zit ‘m in een portfolio voor elke positieve emotie – je helpt om rustiger te ademen, je hart te openen en je geest te verbreden.

De grootsheid van ontzag

Ontzag is de negende vorm van positiviteit waarover ik schrijf. Leer de volle reikwijdte en schoonheid van ontzag kennen. Ontdek wat jij en dit gevoel samen delen. Ontzag is één van de tien vormen van positiviteit die het dagelijkse leven van mensen het meest kleuren. Ontwikkelen van positieve emoties maakt je gelukkiger, creatiever en veerkrachtiger. Je gaat er daadwerkelijk van bloeien.

Stel je een verbluffende zonsondergang in de Grand Canyon voor of de fysieke kracht van oceaangolven die tegen de kliffen beuken. Of Neil Armstrong die je de eerste stap op de maan ziet zetten. Bij ontzag word je geconfronteerd met iets verpletterends moois of goeds. Je voelt je letterlijk overweldigd door de grootsheid ervan waardoor je tijdelijk wordt verlamd. Je voelt je onderdeel van iets wat groter is dan jezelf. Probeer dat maar eens te bevatten. Ontzag kan ons ook emotioneel binden aan krachtige charismatische leiders, die vaak groter lijken dan het leven zelf. Je kunt ook geconfronteerd worden met iets verpletterends waarbij de negatieve emotie angst de boventoon voert. Als je een tornado hebt meegemaakt of het World Trade Center in New York hebt zien instorten bijvoorbeeld. Wat heeft jou verlamd van ontzag?

Grand Canyon
Het mooie van emoties is dat ze zeer individueel zijn en meer afhangen van je innerlijke interpretatie dan je uiterlijke omstandigheden. Ieders pad richting bloei is daarom uniek. Verzamel, om de volledige kracht van ontzag te ontwikkelen, objecten en herinneringen die voor jou een oprechte band met deze emotie creëren. Je zult hoe dan ook met zware tijden, die gepaard gaan met negativiteit, geconfronteerd worden. Weet dat negativiteit heel wat harder schreeuwt dan positiviteit. En om je emotionele staat in ontzag te veranderen, heb je meer nodig dan een handvol vage herinneringen aan wat vroeger ontzag aanwakkerde. Maak je herinneringen aan ontzag concreet door middel van een portfolio dat kan bestaan uit foto’s, brieven, citaten of voorwerpen. Zorg ervoor dat de inhoud van je portfolio je echt raakt.

Opdracht: stel de komende week je ontzag portfolio samen. Doe hier vooral niet te ingewikkeld over. Hou het eenvoudig maar zorg dat je er veel kracht uit kunt putten. Draag, na deze week, het resultaat bij je en raadpleeg het als je je klem voelt zitten of je een moeilijk moment hebt. Voeg daarna regelmatig wat aan je portfolio toe waardoor je de positiviteit springlevend houdt. De volgende vragen kunnen je helpen met het samenstellen van je ontzag portfolio:
  1. Wanneer heb je intense verwondering of verbazing gevoeld en had je echt ontzag voor je omgeving?
  2. Wanneer voelde je je overweldigd door grootsheid of door schoonheid op een grote schaal?
  3. Wanneer stond je aan de grond genageld, verlamd door grandeur?
  4. Wanneer voelde je je deel van iets wat veel groter was dan jijzelf?
Beleef ontzag aan het verzamelen van je herinneringen en merk hoe de omgang met één van je portfolio’s – ja, de werkelijke kracht zit ‘m in een portfolio voor elke positieve emotie – je helpt om rustiger te ademen, je hart te openen en je geest te verbreden.

De stimulans van inspiratie

Inspiratie is de achtste vorm van positiviteit waarover ik schrijf. Leer de volle reikwijdte en schoonheid van inspiratie kennen. Ontdek wat jij en dit gevoel samen delen. Inspiratie is één van de tien vormen van positiviteit die het dagelijkse leven van mensen het meest kleuren. Ontwikkelen van positieve emoties maakt je gelukkiger, creatiever en veerkrachtiger. Je gaat er daadwerkelijk van bloeien.

Stel je voor: een collega zie je afstand nemen van zijn drukke werkschema om geduldig een verwarde oude man te helpen om de weg te vinden. Of je ziet een toptennisser een foutloze en vloeiende partij spelen op een grand slam toernooi. Of je leest het werk van een dichter die in de kern van de menselijke ziel lijkt te kijken. Uitmuntende menselijke prestaties, waarmee je nu en dan wordt geconfronteerd, kunnen je inspireren en stimuleren. Inspiratie zet je aan om je best te doen, zodat je zelf op een hoger niveau kunt komen. Het opent je hart en begeeft jezelf in een opwaartse spiraal. Het tegengestelde kan ook gebeuren. Je reageert dan met negativiteit op menselijke excellentie. We morren, spotten, halen de persoon naar beneden of verwijten onszelf dat we iets niet net zo goed kunnen. Je kunt zelf kiezen hoe je reageert op uitmuntende menselijke prestaties. Reageren met positiviteit fixeert je aandacht, verwarmt je hart en sleept je mee. Kun je een moment bedenken waarop je ervoor koos je te laten inspireren?

Sint Pieter, Rome
Het mooie van emoties is dat ze zeer individueel zijn en meer afhangen van je innerlijke interpretatie dan je uiterlijke omstandigheden. Ieders pad richting bloei is daarom uniek. Verzamel, om de volledige kracht van inspiratie te ontwikkelen, objecten en herinneringen die voor jou een oprechte band met deze emotie creëren. Je zult hoe dan ook met zware tijden, die gepaard gaan met negativiteit, geconfronteerd worden. Weet dat negativiteit heel wat harder schreeuwt dan positiviteit. En om je emotionele staat in inspiratie te veranderen, heb je meer nodig dan een handvol vage herinneringen aan wat vroeger inspiratie aanwakkerde. Maak je herinneringen aan inspiratie concreet door middel van een portfolio dat kan bestaan uit foto’s, brieven, citaten of voorwerpen. Zorg ervoor dat de inhoud van je portfolio je echt raakt.

Opdracht: stel de komende week je inspiratie portfolio samen. Doe hier vooral niet te ingewikkeld over. Hou het eenvoudig maar zorg dat je er veel kracht uit kunt putten. Draag, na deze week, het resultaat bij je en raadpleeg het als je je klem voelt zitten of je een moeilijk moment hebt. Voeg daarna regelmatig wat aan je portfolio toe waardoor je de positiviteit springlevend houdt. De volgende vragen kunnen je helpen met het samenstellen van je inspiratie portfolio:
  1. Wanneer heb je je echt geïnspireerd gevoeld, aangemoedigd of opgetogen door goedheid?
  2. Wanneer ben je geconfronteerd met echte menselijke excellentie of deugd? Wanneer heb je iemand beter zien optreden of handelen dan je voor mogelijk hield?
  3. Wanneer heb je de aandrang gevoeld om het excellente dat zich voor je ogen afspeelde maar gewoon over je heen te laten komen? Wanneer zakte je mond langzaam open bij het zien van het beste in de mensheid?
  4. Wanneer voelde je de aandrang om je best te doen, zodat ook jij een hoger niveau zou kunnen bereiken?
Beleef inspiratie aan het verzamelen van je herinneringen en merk hoe de omgang met één van je portfolio’s – ja, de werkelijke kracht zit ‘m in een portfolio voor elke positieve emotie – je helpt om rustiger te ademen, je hart te openen en je geest te verbreden.

De lichtzinnigheid van plezier

Plezier is de zevende vorm van positiviteit waarover ik schrijf. Leer de volle reikwijdte en schoonheid van plezier kennen. Ontdek wat jij en dit gevoel samen delen. Plezier is één van de tien vormen van positiviteit die het dagelijkse leven van mensen het meest kleuren. Ontwikkelen van positieve emoties maakt je gelukkiger, creatiever en veerkrachtiger. Je gaat er daadwerkelijk van bloeien.

Soms gebeurt er iets onverwachts waar je gewoon om moet lachen. Een vriend trekt een raar gezicht nadat hij je laatste culinaire creatie heeft geproefd. Een buurvrouw vertelt je haar nieuwste mop. Een collega maakt een grap over de slechtste tijd van de dag om te vergaderen. Oprecht plezier zet onweerstaanbaar aan tot lachen en het delen van je jovialiteit met anderen. Daarom is plezier altijd sociaal en is het alleen leuk als het is ingebed in een veilige context, niet als het gevaarlijk of dreigend is. Met de gedeelde lach geef je aan dat je je huidige situatie veilig en luchtig vindt en dat je deze gezegende tijd graag gebruikt om banden met anderen aan te gaan. Wanneer heb jij voor het laatst gelachen?

Het mooie van emoties is dat ze zeer individueel zijn en meer afhangen van je innerlijke interpretatie dan je uiterlijke omstandigheden. Ieders pad richting bloei is daarom uniek. Verzamel, om de volledige kracht van plezier te ontwikkelen, objecten en herinneringen die voor jou een oprechte band met deze emotie creëren. Je zult hoe dan ook met zware tijden, die gepaard gaan met negativiteit, geconfronteerd worden. Weet dat negativiteit heel wat harder schreeuwt dan positiviteit. En om je emotionele staat in plezier te veranderen, heb je meer nodig dan een handvol vage herinneringen aan wat vroeger plezier aanwakkerde. Maak je herinneringen aan plezier concreet door middel van een portfolio dat kan bestaan uit foto’s, brieven, citaten of voorwerpen. Zorg ervoor dat de inhoud van je portfolio je echt raakt.

Opdracht: stel de komende week je plezier portfolio samen. Doe hier vooral niet te ingewikkeld over. Hou het eenvoudig maar zorg dat je er veel kracht uit kunt putten. Draag, na deze week, het resultaat bij je en raadpleeg het als je je klem voelt zitten of je een moeilijk moment hebt. Voeg daarna regelmatig wat aan je portfolio toe waardoor je de positiviteit springlevend houdt. De volgende vragen kunnen je helpen met het samenstellen van je plezier portfolio:
  1. Waardoor voel je je lichtzinnig en in voor een pretje? Wat amuseert je?
  2. Herinner je je een vorm van niet-ernstige sociale ongeremdheid? Wanneer hebben jij en anderen iets grappigs ontdekt of veroorzaakt dat niet was voorzien?
  3. Waar moet je om lachen? Wanneer hebben jij en anderen elkaar aangestoken met de slappe lach?
  4. Wanneer voel je de aandrang om je vrolijkheid te delen met anderen, om de tijd op z’n beloop te laten en tegelijkertijd een vriendschap te smeden?
Beleef plezier aan het verzamelen van je herinneringen en merk hoe de omgang met één van je portfolio’s – ja, de werkelijke kracht zit ‘m in een portfolio voor elke positieve emotie – je helpt om rustiger te ademen, je hart te openen en je geest te verbreden.

De pauw en z'n trotsheid

Trots is de zesde vorm van positiviteit waarover ik schrijf. Leer de volle reikwijdte en schoonheid van trots kennen. Ontdek wat jij en dit gevoel samen delen. Trots is één van de tien vormen van positiviteit die het dagelijkse leven van mensen het meest kleuren. Ontwikkelen van positieve emoties maakt je gelukkiger, creatiever en veerkrachtiger. Je gaat er daadwerkelijk van bloeien.

Trots bloeit op in het kielzog van een prestatie die je op jouw naam kunt schrijven. Je investeerde tijd en vaardigheid en bent geslaagd. Het is dat goede gevoel dat je krijgt wanneer je bijvoorbeeld de finishing touch aanbrengt van en klus in huis, of dat nu het repareren van een wasmachine, het beplanten van de tuin of het herinrichten van je slaapkamer is. Of wanneer je iets bereikt op school of je werk: een examen gehaald, iets verkocht of je ideeën gepubliceerd. Trots gaat op als we diep van binnen voelen dat onze actie op prijs wordt gesteld. Belangrijk bij trots is gepaste nederigheid. Temper je je emotie namelijk niet dan verandert ongecontroleerde trots in overmoed. En we kennen allemaal het gezegde ‘hoogmoed komt voor de val’. Tegelijkertijd wakkert trots dromen aan van meer en grotere prestaties en voedt het de motivatie om te presteren. Wanneer mensen zich trots voelen, zetten ze vaker door bij lastige taken. Wat vervult jouw trots? Waar heeft trots jou toe geïnspireerd?


Het mooie van emoties is dat ze zeer individueel zijn en meer afhangen van je innerlijke interpretatie dan je uiterlijke omstandigheden. Ieders pad richting bloei is daarom uniek. Verzamel, om de volledige kracht van trots te ontwikkelen, objecten en herinneringen die voor jou een oprechte band met deze emotie creëren. Je zult hoe dan ook met zware tijden, die gepaard gaan met negativiteit, geconfronteerd worden. Weet dat negativiteit heel wat harder schreeuwt dan positiviteit. En om je emotionele staat in trots te veranderen, heb je meer nodig dan een handvol vage herinneringen aan wat vroeger trots aanwakkerde. Maak je herinneringen aan trots concreet door middel van een portfolio dat kan bestaan uit foto’s, brieven, citaten of voorwerpen. Zorg ervoor dat de inhoud van je portfolio je echt raakt.

Opdracht: stel de komende week je trots portfolio samen. Doe hier vooral niet te ingewikkeld over. Hou het eenvoudig maar zorg dat je er veel kracht uit kunt putten. Draag, na deze week, het resultaat bij je en raadpleeg het als je je klem voelt zitten of je een moeilijk moment hebt. Voeg daarna regelmatig wat aan je portfolio toe waardoor je de positiviteit springlevend houdt. De volgende vragen kunnen je helpen met het samenstellen van je trots portfolio:
  1. Wanneer was je het meest trots op jezelf, vertrouwde je volledig op je eigen kunnen en was je zelfverzekerd?
  2. Wanneer heb je iets prijzenswaardig gedaan? Heb je iets bereikt door je eigen gecombineerde inspanningen?
  3. Wanneer ga je met opgeheven hoofd door het leven? Wat zorgt ervoor dat je je goede nieuws met anderen wilt delen?
  4. Wat zet je aan tot grote dromen, tot een visie over wat je in de toekomst zou kunnen bereiken?
Beleef plezier aan het verzamelen van je herinneringen en merk hoe de omgang met één van je portfolio’s – ja, de werkelijke kracht zit ‘m in een portfolio voor elke positieve emotie – je helpt om rustiger te ademen, je hart te openen en je geest te verbreden.

De vindingrijkheid van hoop

Hoop is de vijfde vorm van positiviteit waarover ik schrijf. Leer de volle reikwijdte en schoonheid van hoop kennen. Ontdek wat jij en dit gevoel samen delen. Hoop is één van de tien vormen van positiviteit die het dagelijkse leven van mensen het meest kleuren. Ontwikkelen van positieve emoties maakt je gelukkiger, creatiever en veerkrachtiger. Je gaat er daadwerkelijk van bloeien.

Hoop is een uitzondering op alle andere positieve emoties. Deze doen zich namelijk voor als je je veilig en tevreden voelt. Als alles zou verlopen zoals jij wilt, zou er weinig te hopen zijn. Hoop gaat een rol spelen als het je tegen zit of je toekomst er aanzienlijk onzeker uitziet. Hoop doet zich precies op die momenten voor dat wanhoop even waarschijnlijk lijkt. Je bent gezakt voor je examen, je hebt net ontslag gekregen, de uitslag bij de arts was negatief. Diep in de kern van hoop schuilt het geloof dat dingen kunnen veranderen. Het voorkomt dat je vervalt in wanhoop. Het motiveert je om je eigen mogelijkheden en inventiviteit aan te boren om de dingen een wending te geven. Het inspireert je om plannen te maken voor een betere toekomst. Wanneer heeft hoop jouw leven een andere wending gegeven?

Hoop is het beste antidepressivum
Moeder Teresa
Het mooie van emoties is dat ze zeer individueel zijn en meer afhangen van je innerlijke interpretatie dan je uiterlijke omstandigheden. Ieders pad richting bloei is daarom uniek. Verzamel, om de volledige kracht van hoop te ontwikkelen, objecten en herinneringen die voor jou een oprechte band met deze emotie creëren. Je zult hoe dan ook met zware tijden, die gepaard gaan met negativiteit, geconfronteerd worden. Weet dat negativiteit heel wat harder schreeuwt dan positiviteit. En om je emotionele staat in hoop te veranderen, heb je meer nodig dan een handvol vage herinneringen aan wat vroeger hoop aanwakkerde. Maak je herinneringen aan hoop concreet door middel van een portfolio dat kan bestaan uit foto’s, brieven, citaten of voorwerpen. Zorg ervoor dat de inhoud van je portfolio je echt raakt.

Opdracht: stel de komende week je hoop portfolio samen. Doe hier vooral niet te ingewikkeld over. Hou het eenvoudig maar zorg dat je er veel kracht uit kunt putten. Draag, na deze week, het resultaat bij je en raadpleeg het als je je klem voelt zitten of je een moeilijk moment hebt. Voeg daarna regelmatig wat aan je portfolio toe waardoor je de positiviteit springlevend houdt. De volgende vragen kunnen je helpen met het samenstellen van je hoop portfolio:
  1. Wanneer voelde je je hoopvol en optimistisch, gestimuleerd door de mogelijkheden van een goede uitkomst?
  2. Wanneer heb je bij de confrontatie met onzekerheid het ergste gevreesd, maar toch op een of andere manier geloofd dat de zaken zich ten goede konden keren?
  3. Wanneer heb je fysiek verlangd naar iets beters?
  4. Wanneer heb je je vindingrijkheid aangeboord om aan een betere toekomst te werken?
Beleef plezier aan het verzamelen van je herinneringen en merk hoe de omgang met één van je portfolio’s – ja, de werkelijke kracht zit ‘m in een portfolio voor elke positieve emotie – je helpt om rustiger te ademen, je hart te openen en je geest te verbreden.

De trekkracht van belangstelling

Belangstelling is de vierde vorm van positiviteit waarover ik schrijf. Leer de volle reikwijdte en schoonheid van belangstelling kennen. Ontdek wat jij en dit gevoel samen delen. Belangstelling is één van de tien vormen van positiviteit die het dagelijkse leven van mensen het meest kleuren. Ontwikkelen van positieve emoties maakt je gelukkiger, creatiever en veerkrachtiger. Je gaat er daadwerkelijk van bloeien.

Je voelt je weliswaar volkomen veilig, maar iets nieuws of anders trekt je aandacht en geeft je een idee van mogelijkheid of mysterie. Anders dan vreugde en sereniteit vraagt deze omstandigheid wel om inspanning en extra aandacht. Je bent volledig gefascineerd. Je wilt onderzoeken en je onderdompelen in wat je nu net aan het ontdekken bent. Dat gebeurt als je een nieuw pad in het bos ziet en wilt weten waar het naartoe leidt. Of als je nieuwe uitdagingen ziet, waarmee je bestaande vaardigheden kunt uitbouwen. Of als je een fantastisch boek leest, waardoor je openstaat voor nieuwe ideeën. Als je belangstelling hebt, voel je je open en levendig. Je voelt je horizon letterlijk met de minuut verbreden en daarmee ook je eigen mogelijkheden. De intense trekkracht van belangstelling zet je aan om te onderzoeken, nieuwe ideeën op te doen en meer te leren. Wanneer greep belangstelling jou voor het laatst bij je lurven?


Het mooie van emoties is dat ze zeer individueel zijn en meer afhangen van je innerlijke interpretatie dan je uiterlijke omstandigheden. Ieders pad richting bloei is daarom uniek. Verzamel, om de volledige kracht van belangstelling te ontwikkelen, objecten en herinneringen die voor jou een oprechte band met deze emotie creëren. Je zult hoe dan ook met zware tijden, die gepaard gaan met negativiteit, geconfronteerd worden. Weet dat negativiteit heel wat harder schreeuwt dan positiviteit. En om je emotionele staat in belangstelling te veranderen, heb je meer nodig dan een handvol vage herinneringen aan wat vroeger belangstelling aanwakkerde. Maak je herinneringen aan belangstelling concreet door middel van een portfolio dat kan bestaan uit foto’s, brieven, citaten of voorwerpen. Zorg ervoor dat de inhoud van je portfolio je echt raakt.

Opdracht: stel de komende week je belangstelling portfolio samen. Doe hier vooral niet te ingewikkeld over. Hou het eenvoudig maar zorg dat je er veel kracht uit kunt putten. Draag, na deze week, het resultaat bij je en raadpleeg het als je je klem voelt zitten of je een moeilijk moment hebt. Voeg daarna regelmatig wat aan je portfolio toe waardoor je de positiviteit springlevend houdt. De volgende vragen kunnen je helpen met het samenstellen van je belangstelling portfolio:
  1. Wanneer voelde je je echt helemaal alert en nieuwsgierig, diep geïnteresseerd in de mysteries of mogelijkheden die zich voor je ontvouwden?
  2. Wanneer voelde je je zowel veilig als gefascineerd door iets nieuws en onbekends?
  3. Wanneer voelde je je intens openstaan en voller leven, alsof je eigen innerlijke horizonnen zich voor je eigen ogen uitbreidden?
  4. Wanneer voelde je een intense aandrang om te onderzoeken en meer te leren, om je volledig onder te dompelen in nieuwe ontdekkingen en een ware stortvloed aan nieuwe ideeën op te doen?
Beleef plezier aan het verzamelen van je herinneringen en merk hoe de omgang met één van je portfolio’s – ja, de werkelijke kracht zit ‘m in een portfolio voor elke positieve emotie – je helpt om rustiger te ademen, je hart te openen en je geest te verbreden.

Het genot van sereniteit

Sereniteit is de derde vorm van positiviteit waarover ik schrijf. Leer de volle reikwijdte en schoonheid van sereniteit kennen. Ontdek wat jij en dit gevoel samen delen. Sereniteit is één van de tien vormen van positiviteit die het dagelijkse leven van mensen het meest kleuren. Ontwikkelen van positieve emoties maakt je gelukkiger, creatiever en veerkrachtiger. Je gaat er daadwerkelijk van bloeien.

Stel je de volgende situaties voor. Wanneer je achterover leunt in je hangmat in de schaduw, na een dag hard werken in je tuin. Wanneer je op een ochtend door het bos wandelt en je de dauw ziet oplichten door het zonlicht en je de heerlijke boslucht door je neus naar binnen zuigt. Wanneer je je op de bank nestelt met een goed boek en een lekkere kop thee binnen handbereik. Van sereniteit wil je achterover leunen en alles in je opzuigen. Als je tegen jezelf zegt ‘dit zou ik vaker moeten doen’, heb je te maken met sereniteit. Het is een heel bewuste toestand die aanzet om te genieten van je huidige omstandigheden. Wanneer heb jij de laatste keer van een sereen moment genoten?


Het mooie van emoties is dat ze zeer individueel zijn en meer afhangen van je innerlijke interpretatie dan je uiterlijke omstandigheden. Ieders pad richting bloei is daarom uniek. Verzamel, om de volledige kracht van sereniteit te ontwikkelen, objecten en herinneringen die voor jou een oprechte band met deze emotie creëren. Je zult hoe dan ook met zware tijden, die gepaard gaan met negativiteit, geconfronteerd worden. Weet dat negativiteit heel wat harder schreeuwt dan positiviteit. En om je emotionele staat in sereniteit te veranderen, heb je meer nodig dan een handvol vage herinneringen aan wat vroeger sereniteit aanwakkerde. Maak je herinneringen aan sereniteit concreet door middel van een portfolio dat kan bestaan uit foto’s, brieven, citaten of voorwerpen. Zorg ervoor dat de inhoud van je portfolio je echt raakt.

Opdracht: stel de komende week je sereniteit portfolio samen. Doe hier vooral niet te ingewikkeld over. Hou het eenvoudig maar zorg dat je er veel kracht uit kunt putten. Draag, na deze week, het resultaat bij je en raadpleeg het als je je klem voelt zitten of je een moeilijk moment hebt. Voeg daarna regelmatig wat aan je portfolio toe waardoor je de positiviteit springlevend houdt. De volgende vragen kunnen je helpen met het samenstellen van je sereniteit portfolio:
  1. Wanneer voelde je je volledig vredig en sereen, echt tevreden met waar je was?
  2. Wanneer voelde je leven erg comfortabel en goed?
  3. Wanneer voelt je lichaam zich volledig ontspannen en smelten al je fysieke spanningen weg?
  4. Wanneer leun je gewoon achterover en zuig je alles in je op, beleef je de goedheid die je voelt en denk je aan nieuwe manieren om dit gevoel vaker te krijgen in je leven?
Beleef plezier aan het verzamelen van je herinneringen en merk hoe de omgang met één van je portfolio’s – ja, de werkelijke kracht zit ‘m in een portfolio voor elke positieve emotie – je helpt om rustiger te ademen, je hart te openen en je geest te verbreden.

Het aangename gevoel van dankbaarheid

Dankbaarheid is de tweede vorm van positiviteit waarover ik schrijf. Leer de volle reikwijdte en schoonheid van dankbaarheid kennen. Ontdek wat jij en dit gevoel samen delen. Dankbaarheid is één van de tien vormen van positiviteit die het dagelijkse leven van mensen het meest kleuren. Ontwikkelen van positieve emoties maakt je gelukkiger, creatiever en veerkrachtiger. Je gaat er daadwerkelijk van bloeien.

Stel je voor: je moeder biedt aan om een paar dagen op je kinderen te passen. Vrienden helpen je met verhuizen. Je partner kookt als jij het erg druk hebt. Of misschien is het niet eens een persoon die iets aardigs voor je doet. Je kunt je dankbaar voelen voor de schone lucht die je inademt. Het gevoel van dankbaarheid ontstaat als we iets waarderen dat onze kant op komt als een geschenk om te koesteren. Dankbaarheid opent je hart en zet je aan om iets op een vrijelijke en creatieve manier terug te geven. Als je voelt dat je iets verschuldigd bent, dat je iemand iets terug moet geven dan geeft dat geen aangenaam gevoel. Van dankbaarheid is dan juist geen sprake. Echte dankbaarheid voelt als aangenaam, vermengd met vreugde en oprechte waardering. Wat was de laatste keer dat je je dankbaar voelde – niet beleefd of verplicht, maar echt en oprecht dankbaar?

Het mooie van emoties is dat ze zeer individueel zijn en meer afhangen van je innerlijke interpretatie dan je uiterlijke omstandigheden. Ieders pad richting bloei is daarom uniek. Verzamel, om de volledige kracht van dankbaarheid te ontwikkelen, objecten en herinneringen die voor jou een oprechte band met deze emotie creëren. Je zult hoe dan ook met zware tijden, die gepaard gaan met negativiteit, geconfronteerd worden. Weet dat negativiteit heel wat harder schreeuwt dan positiviteit. En om je emotionele staat in dankbaarheid te veranderen, heb je meer nodig dan een handvol vage herinneringen aan wat vroeger dankbaarheid aanwakkerde. Maak je herinneringen aan dankbaarheid concreet door middel van een portfolio dat kan bestaan uit foto’s, brieven, citaten of voorwerpen. Zorg ervoor dat de inhoud van je portfolio je echt raakt.

Opdracht: stel de komende week je dankbaarheid portfolio samen. Doe hier vooral niet te ingewikkeld over. Hou het eenvoudig maar zorg dat je er veel kracht uit kunt putten. Draag, na deze week, het resultaat bij je en raadpleeg het als je je klem voelt zitten of je een moeilijk moment hebt. Voeg daarna regelmatig wat aan je portfolio toe waardoor je de positiviteit springlevend houdt. De volgende vragen kunnen je helpen met het samenstellen van je dankbaarheid portfolio:
  1. Wanneer voelde je je dankbaar en kon je iets of iemand diep waarderen?
  2. Welke giften zijn je het dierbaarst? Wanneer heeft iemand zijn uiterste best gedaan om iets goeds voor je te doen?
  3. Wanneer koesterde je jezelf in het besef hoe gelukkig je bent?
  4. Wanneer voel je de aandrang om iets aardigs terug te doen? Wat inspireert je om iets creatiefs te bedanken om terug te geven?
Beleef plezier aan het verzamelen van je herinneringen en merk hoe de omgang met één van je portfolio’s – ja, de werkelijke kracht zit ‘m in een portfolio voor elke positieve emotie – je helpt om rustiger te ademen, je hart te openen en je geest te verbreden.

De speelsheid van vreugde

Vreugde is de eerste vorm van positiviteit waarover ik schrijf. Leer de volle reikwijdte en schoonheid van vreugde kennen. Ontdek wat jij en dit gevoel samen delen. Vreugde is één van de tien vormen van positiviteit die het dagelijkse leven van mensen het meest kleuren. Ontwikkelen van positieve emoties maakt je gelukkiger, creatiever en veerkrachtiger. Je gaat er daadwerkelijk van bloeien.

Visualiseer het volgende: je omgeving is veilig en vertrouwd. De dingen gaan naar je zin – zelfs beter dan verwacht. Op het moment vraagt de situatie weinig inspanning van je. Dit zijn de omstandigheden waarin vreugde ontvlamt. Misschien hebben vrienden je net verrast met een verjaardagsfeestje. Je opent een brief en ziet dat je een onverwachte bonus krijgt. Of je krijgt een bevestiging van de baan die je zo graag wilde. Vreugde voelt helder en licht. Kleuren lijken levendiger. Je veert bij het lopen en je gezicht licht op met een glimlach en een innerlijke gloed. Je wilt alles in je opnemen. Je voelt je speels en je wilt in het gewoel springen en meedoen.


Het mooie van emoties is dat ze zeer individueel zijn en meer afhangen van je innerlijke interpretatie dan je uiterlijke omstandigheden. Ieders pad richting bloei is daarom uniek. Verzamel, om de volledige kracht van vreugde te ontwikkelen, objecten en herinneringen die voor jou een oprechte band met deze emotie creëren. Je zult hoe dan ook met zware tijden, die gepaard gaan met negativiteit, geconfronteerd worden. Weet dat negativiteit heel wat harder schreeuwt dan positiviteit. En om je emotionele staat in vreugde te veranderen, heb je meer nodig dan een handvol vage herinneringen aan wat vroeger vreugde aanwakkerde. Maak je herinneringen aan vreugde concreet door middel van een portfolio dat kan bestaan uit foto’s, brieven, citaten of voorwerpen. Zorg ervoor dat de inhoud van je portfolio je echt raakt.

Opdracht: stel de komende week je vreugde portfolio samen. Doe hier vooral niet te ingewikkeld over. Hou het eenvoudig maar zorg dat je er veel kracht uit kunt putten. Draag, na deze week, het resultaat bij je en raadpleeg het als je je klem voelt zitten of je een moeilijk moment hebt. Voeg daarna regelmatig wat aan je portfolio toe waardoor je de positiviteit springlevend houdt. De volgende vragen kunnen je helpen met het samenstellen van je vreugde portfolio:
  1. Wanneer voelde je je veilig, ontspannen en vrolijk, heel erg blij over wat er op dat moment gebeurde?
  2. Wanneer ging alles helemaal naar je zin, misschien nog wel beter dan je had verwacht?
  3. Wanneer leek het alsof je op wolken liep, met een onstuitbare glimlach of een warme gloed?
  4. Wanneer voelde je je speels, had je zin om ergens tussen te springen en mee te doen?
Beleef plezier aan het verzamelen van je herinneringen en merk hoe de omgang met één van je portfolio’s – ja, de werkelijke kracht zit ‘m in een portfolio voor elke positieve emotie – je helpt om rustiger te ademen, je hart te openen en je geest te verbreden.

Bloeien of vegeteren?

Onze innerlijke bron. Ik heb er al veel over gelezen en gehoord en het houdt me al jaren bezig. Ik ben er na het lezen van boeken als Een ongewoon gesprek met God en De kracht van het Nu zelfs in gaan geloven. Één ding wist ik zeker. Die bron wil ik vinden. Maar hoe? Antwoorden waar ik iets mee kan, heb ik nog nergens gevonden. Tot voor kort.

Eerst iets over onze ‘innerlijke bron’. Deze zoekwoorden leveren websites op die een, voor mij, te zweverige uitstraling hebben. Die sites verliezen mijn aandacht al heel snel. Ik vind spiritualiteit erg boeiend maar zodra het zweverig wordt, haak ik af. En dat vind ik jammer omdat het ontdekken en ontwikkelen van onze bron niet voorbehouden is voor de zweverige types maar bereikbaar is voor iedereen. Voel je wel eens tederheid in je hart? Raak je wel eens gefascineerd door je belangstelling? Word je wel eens geïnspireerd door je dagdromen? Dat wat je op zo’n moment voelt, een emotie, wordt je als het ware aangereikt door je bron.

De meesten van ons weten niet dat je die bron kunt aanboren om gelukkiger, creatiever en veerkrachtiger te worden. Mensen zullen hun hart wakker moeten schudden omdat hun aandacht in deze jachtige wereld te veel naar buiten is gericht. Hoe maak je die innerlijke, verdoofde bron weer wakker? Door het simpelweg vergroten van je positiviteit. Wetenschappers over de hele wereld hebben de laatste tien jaar grote ontdekkingen gedaan op het terrein van de Positieve Psychologie. Zij hebben vastgesteld dat mensen gaan groeien als ze oprechte positieve emoties ontwikkelen. Het verhogen van positiviteit verandert ons ten goede en opent ons. Een hele andere benadering dan de gebruikelijke die zich het verlichten van de pijn, dus het verminderen van de negativiteit, ten doel stelt. Zouden we met meer positiviteit de problemen in de wereld kunnen oplossen?

Heb je de wens om je psychische vermogens, mentale gewoontes, sociale banden en fysieke gezondheid te verbeteren én een positieve bijdrage te leveren aan de wereld, die het dringend nodig heeft? Begin dan nu met het verhogen van je positieve emoties. Wetenschapper Dr Barbara Fredrickson beschrijft in haar boek Positivity de tien meest voorkomende vormen van positieve emoties. De komende weken - ook in de zomervakantie periode - schrijf ik elke week over één van die emoties. Ik laat zien hoe je positieve emoties kunt ontwikkelen. De meest bekende emotie liefde bewaar ik als laatste omdat die alles omvat.

Een mens heeft naast positieve (gelukkig) ook negatieve emoties en om te illustreren hoe die tot elkaar in verhouding staan, citeer ik een mooi verhaaltje uit Positivity. “Op een avond vertelde een oude Cherokee zijn kleinzoon over een veldslag die in alle mensen woedt. Hij zei: ‘mijn zoon, die veldslag gaat tussen twee wolven in ons allemaal. De ene is Kwaad: woede afgunst, jaloezie, smart, spijt, hebzucht, arrogantie, zelfmedelijden, schuldgevoel, rancune, minderwaardigheidsgevoel, leugens, valse trots, meerderwaardigheidsgevoel en ego. De andere is Goed: vreugde, vrede, liefde, hoop, sereniteit, nederigheid, vriendelijkheid, goedheid, empathie, vrijgevigheid, waarheid, compassie en geloof.’ De kleinzoon dacht even na en vroeg toen aan zijn grootvader: ‘Welke wolf wint?’ De oude Cherokee antwoordde: ‘Degene die je voedt.’”

We stellen ons dagelijks bloot aan negatieve emoties door onder andere mediagewoontes, negatieve uitlatingen en giftige personen. We hebben niet eens door hoeveel  we ons laten voeden door negativiteit. Het tegelijkertijd verlagen van de negativiteit en het verhogen van de positiviteit heeft een enorme impact op onze vitaliteit. Uitbannen van negativiteit is geen doel op zich. We hebben er dagelijks mee te maken. Belangrijk is dat je ervoor openstaat. Dat is veel gezonder dan je ervan afsluiten.

Wetenschappers hebben ontdenkt dat de verhouding tussen positieve en negatieve emoties van invloed is op je vitaliteit. Bij de meeste mensen is die verhouding ongeveer 2:1. Zij ervaren gemiddeld twee positieve emoties tegenover één negatieve. Er zijn ook mensen waarbij die verhouding 3:1 is of hoger. Zij hebben een positiviteitsratio van tenminste 3. Deze mensen zijn ontvankelijker en creatiever én ontdekken en bouwen nieuwe vaardigheden, nieuwe banden, nieuwe kennis en nieuwe manieren van bestaan op. Zij maken optimaal gebruik van hun potentie. Het goede nieuws is dat iedereen wordt geboren met deze potentie. Iedereen heeft zijn of haar unieke bron waaruit geput kan worden. Door deze bron te voeden met positieve emoties word je uiteindelijk de beste versie van jezelf.

Hoe hoog is jouw positiviteitsratio? Doe de positiviteitstest en see it yourself. Als je hier meer over wilt weten, kan ik je het boek Positivity van harte aanbevelen. Ook ik heb de test gedaan en mijn score was 2,5. Niet gek! De test zomaar een keer doen zegt niet zo veel. Je hebt goede en minder goede dagen. Ik heb mezelf een doel gesteld en wil over 3 maanden een ratio van tenminste 3 zien. Dat wil ik bereiken door dagelijks een aantal hulpmiddelen toe te passen die in Positivity worden beschreven.

Één van de hulpmiddelen is Mindfulness waarmee ik al wat ervaring heb. Een ander hulpmiddel is 'leer en gebruik je sterke punten', waarover ik in mijn artikel "de natuur is in bloei, jij ook?" geschreven heb. En zo zijn er nog een tiental hulpmiddelen die mij zeker kunnen helpen. Een hulpmiddel dat ik zelf toevoeg is hartcoherentie waarmee ik aan het experimenteren ben. Ik kies voor een bloeiend leven en ik weet zeker dat ik niet op deze aarde ben gekomen om te vegeteren - dat wat de meesten van ons 'overkomt'. Om mijn vorderingen te zien vul ik de komende 3 maanden dagelijks de positiviteitstest in. Wie doet er mee?

Een gezonde vette hap?

Bij ons thuis kennen we de regel dat we om de twee weken patat eten met iets lekkers erbij. Ik eet de friet met mayonaise, curry én ketchup en met een saté kroket en frikadel maak ik het helemaal af. De andere dagen blijf ik zoveel mogelijk bij mijn neo-paleo eten. Veel lekkerder én gezonder. Waarom eet ik eigenlijk patat? Omdat ik kinderen heb! Eerlijk? Ach, zo af en toe vind het best lekker.

Ik ben blij dat ik het niet vaker eet. Voordeel is dat je voor weinig geld – zeker als je ze thuis frituurt - heel veel calorieën binnenkrijgt. En dat is ook meteen een groot nadeel. Gelukkig is de patat van tegenwoordig verantwoord gefrituurd, volgens de website van ‘verantwoord frituren’. Je kunt lezen dat “er steeds meer cafetaria's in Nederland komen die verantwoord gefrituurde frites en snacks serveren. Bij deze cafetaria's worden de frites en snacks gebakken in vloeibaar frituurvet in plaats van vast frituurvet. Want vloeibaar is beter! Vloeibaar frituurvet is rijk aan goede onverzadigde vetzuren die het cholesterolgehalte verlagen, en een laag cholesterolgehalte vermindert het risico op hart- en vaatziekten.”

Interessant om te lezen dat vloeibaar beter is. Waar is die claim op gebaseerd? Verantwoord frituren is een initiatief van het Voorlichtingsbureau Margarine, Vetten en Oliën (MVO), een stichting die voorlichting geeft over de wijze waarop margarine, vetten en oliën passen in een gezonde, eigentijdse en smakelijke voeding. Het is een kenniscentrum op het gebied van vetten en gezondheid. Hun voorlichting is gebaseerd op wetenschappelijk onderzoek en de Richtlijnen Goede Voeding van het Voedingscentrum.

Als het wetenschappelijk onderzocht is zal het wel goed zijn. Dat geeft vertrouwen, toch? De consument kijkt  echt niet langer dan zijn of haar neus lang is. En dat kun je mensen ook niet kwalijk nemen. Wat ik organisaties als het Voedingscentrum en MVO kwalijk neem, is dat ze zich niet baseren op het beste wetenschappelijke bewijs. Als ze dat namelijk wel zouden doen, zou de voorlichting over bijvoorbeeld vetten er heel anders uitzien. In het kort een paar wetenswaardigheden over vet. In grote lijnen zijn er twee soorten vet: verzadigd en onverzadigd vet. Het Voedingscentrum hanteert het ezelsbruggetje “verzadigd = verkeerd, onverzadigd = oké”. Zij adviseert ons om vooral de verkeerde vetten door de goede te vervangen.  De belangrijkste vetten zijn Omega 3, 6 en 9 en zijn meer bekend van respectievelijk visolie, zonnebloemolie en olijfolie. Vloeibaar frituurvet is gemaakt van plantaardige oliën en hoort tot de Omega 6 vetten. Het vet waarmee vroeger friet werd gebakken, bestond grotendeels uit verzadigde vetten. Logisch dat die vervangen moeten worden als ze de kans op hart en vaatziekten zouden vergroten.

Is dat werkelijk zo? Het is toch opmerkelijk dat er sinds de invoering van vloeibare vetten meer hart en vaatziekten voorkomen. De populaire visie waarbij verzadigd vet de aderen doet dichtslibben (atheromateuze plaque) komt niet overeen met de werkelijkheid. Slechts een kwart van de aangetroffen vetzuren in de plaque is verzadigd. 75 procent van de plaque wordt dus gevormd door onverzadigde vetzuren. In een onderzoek werd bij mensen die het meest verzadigd vet aten de minste progressie in atheromateuze plaque waargenomen. Waarom wordt met deze kennis dan nog altijd gefocust op het veroordelen van verzadigende vetten? Zijn het de hoeveelheden calorieën in relatie tot overgewicht? Nog nooit is er een verband aangetoond tussen een hoog vetaandeel en een verhoogde kans op overgewicht. Onze vetfobie is het resultaat van consensus. Het heeft in ieder geval nooit enig wetenschappelijk fundament gekend.

Even terug naar de vaststelling dat er sinds de invoering van vloeibare vetten meer hart en vaatziekten voorkomen. Deze onverzadigde vetten vallen in de categorie Omega 6 vetzuren, die verantwoordelijk zijn voor het starten van ontstekingen. Omega 6 komt zoals gezegd voor in zonnebloemolie maar ook in maïs, sesamolie en granen. Door een overschot aan Omega 6 consumptie, vanwege het dominante aandeel in onze voeding van graan en plantaardige olie, is de kans op ontstekingen groot. Ontstekingen kunnen ook weer geremd worden door de Omega 3 vetten. Maar dan zullen we wel voldoende vis moeten consumeren. En het grootste deel van onze bevolking doet dat niet.

Laten we voor de duidelijkheid vaststellen dat beide vetzuren essentieel zijn. De schatting is dat de verhouding tussen Omega 6 en Omega 3 in ons huidige voedingspatroon tussen 10:1 en 25:1 ligt terwijl de optimale verhouding tussen 2:1 en 5:1 ligt. Uit een recent onderzoek blijkt dat het vervangen van verzadigd vet (het vaste frituurvet) door omega-6 (vloeibare frituurvet) zonder toevoeging van omega-3 tot meer hartfalen leidt. Af en toe een patatje eten kan echt geen kwaad als je maar voldoende  vis consumeert. Deze zul je dan wel moeten bakken of koken. Een ander onderzoek laat zien dat één keer per week gefrituurde vis eten de kans op hartfalen met 48 procent vergroot. Het wordt tijd dat het MVO kennis neemt van deze wetenschappelijke onderzoeken en voorlichting gaat geven op basis van deze feiten. Zelf neem je natuurlijk het heft in eigen hand en bak je voortaan je eigen friet weer in dat vaste vet van vroeger.

Hoe zit het dan met dat cholesterol? LDL, dat gezien wordt als het slechte cholesterol, zelf veroorzaakt in ieder geval geen aderwandschade. Het zijn de ontstekingen die vrije radicalen produceren die op hun beurt de LDL pakketjes, die voedingsstoffen naar de cellen vervoeren, beschadigen. Het beschadigde LDL zorgt voor de start van atheromateuze plaque. Het zijn dus wederom de ontstekingen die ellende veroorzaken, niet het aanwezige cholesterol. Het kan nuttig voor je zijn om mijn artikel over ontstekingen te lezen aangezien je er veel zelf aan kunt doen om de veroorzakers van een hoop ellende te voorkomen.

Geef je emotionele welzijn een boost

Vroeger wisten we het zeker, ons gevoel zit in ons hart. Totdat in de 19e eeuw wetenschappers ontdekten dat ons gevoel in het limbische systeem van onze hersenen huist. Dat deel controleert namelijk de emoties en de fysiologie van ons lichaam. Het wordt niet voor niets het emotionele brein genoemd en het is logisch dat ons hart hierop reageert. Het andere deel van de hersenen wordt het rationele brein genoemd. Beide breinen zijn met elkaar verbonden en beïnvloeden elkaar.

Nog niet zo lang geleden is vastgesteld wat we vroeger vermoedden. Ons gevoel zit wel degelijk ook in ons hart. We beschikken namelijk over een hartbreinsysteem met een eigen geheugen dat in staat is om beslissingen te nemen die geheel onafhankelijk zijn van de hersenen in ons hoofd, ons emotionele en rationele brein te beïnvloeden én als zelfstandige hormonen fabriek hormonen af te scheiden. Ons hart kan ons dus prikkelen tot actie, de bloeddruk verlagen en liefdesgevoelens opwekken.

We hebben niet voor niets de uitdrukking “luister naar je hart”. Hoe goed luisteren we eigenlijk nog naar ons hart? In onze westerse cultuur heeft het hoofd het gewonnen van het hart. Beslissingen worden vaak met het hoofd genomen. We kunnen er zoveel mee winnen als we die twee beter op elkaar afstemmen. Door een uitgebalanceerd hartbreinsysteem hebben we  minder stress,  kunnen we ons beter concentreren en wordt ons geestelijk en lichamelijk welzijn positief beïnvloed. Het in balans zijn van ons hart en brein wordt hartcoherentie genoemd.

Vorig jaar tijdens een NLP seminar heb ik er kennis mee gemaakt. Ik kreeg een apparaatje ter grootte van een smartphone dat aangaf hoe coherent ik gedurende de 10 minuten durende test was. Gezien de resultaten was ik dat niet heel erg. Met een hoge coherentie voel je je over het algemeen gelukkig. Bovendien functioneert je lichaam efficiënt  waardoor het energie bespaart en heeft het een positieve invloed op ons leervermogen.

Bij een optimale vitaliteit scoor je hoog op fysieke, mentale én emotionele gezondheid. Een gezond lichaam is namelijk ook emotioneel gezond. Scoor je gemiddeld tot laag op emoties, zoals bij mij het geval was, dan kun je dat verhogen door gerichte training. Paul van Rooijen, één van de 200 gecertificeerde trainers in de Benelux, traint zichzelf dagelijks. Al 7 jaar lang. Hij is verbonden aan het Heartmath Institute en heeft inmiddels veel kennis vergaard. Hij vertelde me dat hij in staat is “afwijkingen in zijn leven te herkennen en daar volledig in balans op te anticiperen.”


Revitalize You!™ eLearning Programma van HeartMath.

Hij heeft me een simpele oefening meegegeven waarmee ik mijn hartcoherentie kan verhogen. Focus op je hartstreek en visualiseer en voel de warmte die dan ontstaat. Haal vervolgens een persoon of situatie voor de geest die positieve gevoelens opwekt. Gevoelens van liefde, onbezorgdheid, oprechte waardering. Verbeeldt je dat je in- en uitademt door je hart. Adem 5 seconden in en 5 seconden uit gedurende 5 minuten en herhaal dat 5 keer per dag. Mijn coherentie zou in drie maanden een verbetering moeten laten zien. Door je te focussen op je hart en ademhaling komt je lichaam in de “neutrale stand” en ben je in staat je reactie op een stressvolle gebeurtenis te veranderen. Om mijn vorderingen te kunnen zien heb ik onlangs het feedback apparaat, de emWave2, aangeschaft.

Wetenschappelijk is de methode getoetst en de resultaten zijn hoopgevend. Alle onderzoeken laten algemene verbeteringen zien van gezondheidsindicatoren. In het bedrijfsleven en op scholen wordt hartcoherentie toegepast, en met succes. Gebleken is dat de techniek veel effectiever is dan klassiek mediteren of positief denken. Het gaat om positief voelen waardoor we kunnen putten uit ons emotionele geheugen. Het oprecht kunnen ervaren van liefde of waardering voor het leven zorgt voor een gezonde hartcoherentie en daarmee ook voor een gezond lichaam en geest.

Bijna elke puber heeft het... puistjes

Op een website las ik dat “het stoppen van de overmatige productie van talg voordat dit op de huid wordt uitgescheiden, de sleutel is tot het genezen van acne. Middelen die op de huid worden aangebracht, werken niet omdat ze de talg pas aanpakken nadat het kwaad is geschied.” Het zoveelste product dat acne zou moeten genezen. Op een andere site lees ik dat “acne een van de meest algemeen voorkomende aandoeningen bij de mens is. Het is een ontstekingsziekte van de talgklieren van de huid. Iedereen heeft er in meer of mindere mate last van (gehad). Het wordt door de mens als zeer hinderlijk ervaren, cosmetisch storend en kan bij sommigen zelfs tot langdurige somberheid leiden.”

In mijn jeugd woonde ik tegenover een jongen die helemaal onder de puisten zat. Geen idee hoeveel dermatologen hij versleten heeft en zalfjes hij heeft gesmeerd. Misschien dat het iets minder werd, maar het is nooit helemaal over gegaan. Als volwassenen loopt hij rond met een getekend gezicht. “De meerderheid van de adolescenten zal in meer of mindere mate acne ontwikkelen”, aldus de NHG-standaard M15. Ruim 80% van de westerse pubers krijgt ermee te maken. Over het ontstaan of verergeren van acne is de NHG (Nederlands Huisartsen Genootschap) heel duidelijk: genetisch, chemische stoffen, mechanische factoren, bepaalde geneesmiddelen en cosmeticabestanddelen, blootstelling aan een combinatie van vochtige warmte en zonlicht en het hebben van een hormonale stoornis. De factoren die volgens de NHG zeker geen rol spelen zijn stress, roken en voeding.

Wat zeggen de onderzoeken en dus de feiten? Er wordt een associatie gelegd tussen de overstap van traditionele voedingspatronen naar een typisch westers dieet, en het ontstaan van acne. Bij bepaalde volkeren die jaren lang zijn geobserveerd werd geen acne aangetroffen. Het vermoeden rees dat dit het gevolg was van leefstijlfactoren, waaronder voeding. Recente onderzoeken leggen een relatie tussen de kans op acne en de melkconsumptie in de puberteit. Melk en geraffineerde suikers, die heel dominant zijn in ons huidige voedingspatroon, lokken een hoge insuline respons uit. De alvleesklier, die de insuline aanmaakt, raakt bij een voortdurende hoge insuline respons oververhit waardoor het insulineniveau wordt verstoord. Het advies aan mensen die ernstig te lijden hebben onder acne zou moeten zijn het schrappen van melk en producten met geraffineerde suikers. Daardoor kan het lichaam het insulineniveau weer onder controle krijgen. Het is een bewezen effectieve methode om de acne te temperen of zelfs geheel te laten verdwijnen.

Als je je maar moeilijk kunt voorstellen dat voeding bijdraagt aan acne zou je het volgende kunnen doen. Maak een goede foto van je gezicht en schrap gedurende 30 dagen alle zuivel en geraffineerde suikers. Maak na 30 dagen een nieuwe foto om het verschil vast te stellen. Neem dan een beslissing.

"Krijg ik dan wel genoeg calcium binnen voor behoud van sterke botten als ik geen melk drink?" Maak je daarover maar geen zorgen. Onderzoek heeft aangetoond dat melkproducten niet leiden tot sterkere botten. Achtergrond informatie lees je in mijn artikel hoe sterk zijn jouw botten.

Get your ass moving

Een ruime meerderheid van de Nederlandse bevolking maakt zich zorgen over haar eigen gezondheid in de toekomst. Vooral fysieke klachten, overgewicht en kanker zijn punten van zorg. De Nationale Zorgbarometer concludeert op basis van een enquête dat een avondje op de bank hangen de voorkeur heeft boven sporten (46% vs 22%). Bij de groep met een verhoogd gezondheidsrisico wordt zelfs nog vaker voor een avondje op de bank hangen gekozen in plaats van sporten (50% vs 16%).

En, we zitten al de hele dag. In de auto of in de trein, op kantoor, thuis op de bank en achter de computer en ja zelfs op het krukje van het fitness apparaat. Bij die laatste activiteit spannen we ons in ieder geval in. Er vanuit gaande dat we 8 uur per dag slapen, zijn we 16 uur per dag wakker. Daarvan brengen we de helft zittend door. Onze beschaving heeft veel positieve kanten maar dat we door de eeuwen heen meer zijn gaan zitten, is een regelrechte ramp. Onderzoek naar een zittende leefstijl is beperkt maar de correlatie met vervroegde sterfte is vastgesteld. Ook wordt de passieve leefstijl geassocieerd met een verhoogde kans op obesitas, hart- en vaatziekten en sommige vormen van kanker.

Het bewijs is indirect maar het verminderen van de zitgewoonte lijkt een goede preventieve maatregel. Neem tijdens je werk regelmatig pauze en loop een paar keer de trap op en neer. Zorg daarbij voor een verhoogde hartslag. Benut de reclameblokken op tv als inspanningsmoment. Het zou mooi zijn als ze in de reclameblokken een minuutje fysieke training de huiskamer in knallen. Of zet je omgeving in beweging met humor. Heel Nederland Beweegt! Wat een stunt.

De enquête van de Nationale Zorgbarometer geeft aan dat mensen hulp kunnen gebruiken bij leefstijlverandering. Dat is goed nieuws. Ze willen wel en met een beetje hulp gaat dat ook lukken. En als ze dan gaan bewegen, wat moeten ze dan doen om hun gezondheid te verbeteren? In Nederland kennen we de Nederlandse Norm voor Gezond Bewegen (NNGB). Voor volwassenen betekent dat een half uur matig intensieve lichamelijke activiteit op tenminste vijf en bij voorkeur alle dagen van de week.

Wat levert je het behalen van deze norm op? Er vanuit gaande dat je uithoudingsvermogen verbetert, wordt de kans op vervroegd overlijden verkleind. En niet zo’n beetje ook. De NNGB is gebaseerd op een bepaalde waarde. Deze zogenaamde MET (Metabool Equivalent) waarde kent getallen tussen 1 en 16 waarbij 1 bijvoorbeeld staat voor rustig zitten en 16 voor 18 km/uur hardlopen. De MET waarde van de NNGB komt overeen met 5 en daarmee worden activiteiten als boodschappen doen met zware tas, spitten in de tuin, wandelen en fietsen bedoeld.

Echte gezondheidsvoordelen worden niet gerapporteerd bij MET 5. Je zal jezelf richting MET 8 moeten inspannen voor substantiële gezondheidsverbeteringen. Activiteiten als zagen, zwaar graafwerk, vloer schrobben, high impact aerobics geven een boost aan je uithoudingsvermogen. Bij elke MET toename in conditie, boven de MET 5, kan het risico op vroegtijdige algemene sterfte met 12 procent dalen. Je kan stellen dat de NNGB preventief is voor een minimale gezondheid – weet dat iets minder dan de helft van de volwassenen in Nederland deze norm haalt. Ga je voor een optimale gezondheid, zul je je lijf meer moeten uitdagen.

En toen was er de BeweegKuur

In 2006 pleitte het ministerie van VWS voor effectief gezondheidsbeleid door middel van een ketenaanpak op lokaal niveau. Door een van de zogenaamde Gecombineerde Leefstijl Interventies (GLI) zouden mensen met diabetes en overgewicht door middel van individuele leefstijladvisering een aanzienlijke gezondheidsverbetering bereiken.

Het Nederlands Instituut voor Sport en Bewegen (NISB) pakte een jaar later de handschoen op en ontwikkelde met subsidie van het ministerie van VWS de BeweegKuur. Op beweegkuur.nl lees je dat dit programma “speciaal ontwikkeld is voor mensen met overgewicht of obesitas in combinatie met een (andere) risicofactor, bijvoorbeeld diabetes type 2. Tijdens dit programma werken de mensen aan een gezond eet- en beweegpatroon, en dus aan een gezondere leefstijl. Zo kan het risico op het krijgen van bijvoorbeeld zwaar overgewicht, of van diabetes en hart en vaatziekten verminderd worden.” Naast de onderwerpen voeding en bewegen wordt in het één jaar durende programma aandacht besteed aan gedragstherapie.

Via de huisarts krijg je toegang tot de BeweegKuur. Je krijgt het-beste-recept-voor-uw-gezondheid niet zo maar, je moet binnen de doelgroep vallen en voldoen aan een aantal inclusie criteria. In de praktijk blijkt dat veel mensen buiten de boot vallen. Als je wel mag deelnemen zul je naast de huisarts met verschillende professionals te maken krijgen. Je zult hoe dan ook in dat jaar dat je wordt begeleid, moeten afvallen. En wel meer dan 5 procent.

Leidt de gewichtsvermindering tot de beoogde gezondheidsverbetering? Nee! Onderzoek wijst uit dat obese mensen niet gezonder worden als ze afslanken. Het gewichtsverlies wordt zelfs geassocieerd met een hoger sterftecijfer. Dat heeft te maken met het jo-jo effect. Het effect waaraan de media de laatste tijd nogal wat aandacht heeft besteed. Het jo-jo’en levert enorme gezondheidsschade op. Het gevolg is dat ontstekingen en een verstorend metabolisme het risico op onder andere hart en vaat ziektes en diabetes vergroten.

Waar zouden mensen met overgewicht en obesitas zich dan wel op kunnen richten? In ieder geval niet op gewichtsverlies. Er is vastgesteld dat zij vanwege hun gewicht niet eerder dood gaan. Sterker nog, 55 plussers met overgewicht en obesitas leven zelfs langer. Alleen de mensen met een extreem hoge (én lage!) BMI worden geassocieerd met een vervroegde sterfte. Hoog betekent een BMI meer dan 40 en laag minder dan 18. Een BMI waarde tussen de 20 en 25 wordt als gezond gezien.

Om antwoord te krijgen op de eerdere vraag zullen mensen met overgewicht en obesitas zichzelf de volgende vragen kunnen stellen:
  1. Accepteer ik mezelf? Acceptatie van jezelf is cruciaal. Een negatief lichaamsbeeld is gelinkt met ziekte waarbij stress een hele belangrijke rol speelt. Accepteer jezelf voor wie je bent. Je hebt kwaliteiten en als je die aandacht geeft, zul je je beter en vitaler gaan voelen. Goed worden in positief voelen is een kwestie van oefenen. Dankbaarheid speelt een belangrijke rol. Dankzij je lichaam kun je allerlei leuke dingen doen. En daar mag je heel dankbaar voor zijn. Voorkom dus dat je je lichaam vol gooit met troep. Lees ook over dankbaarheid als een van de geluksinterventies. Jezelf accepteren leidt tot een gezondere leefstijl.
  2. Word ik gediscrimineerd? Discriminatie wordt net als een negatief lichaamsbeeld geassocieerd met ziekte. Minder aandacht krijgen is een vorm van discriminatie. Krijg je de aandacht die je nodig hebt? Belangrijk in deze is om vast te stellen hoeveel aandacht jij aan anderen geeft. “Wat jij geeft, ontvang je ook” vind ik een mooie uitspraak. Geef je aandacht dan krijg je aandacht. Geef je liefde dan krijg je liefde. Volgens mij is zelfacceptatie een hele belangrijke basisvoorwaarde.
  3. Eet ik gezond? Ongezond voedsel is over het algemeen heel calorierijk. Een zak chips staat gelijk aan een normale hoofdmaaltijd maar bevat weinig voedingsstoffen. En wat dacht je van patat? Je lichaam heeft dagelijks een hoeveelheid calorieën nodig om te functioneren. Stop je er meer in dan het lichaam nodig heeft dan worden de overtollige calorieën opgeslagen als vet. Ook in organen, zoals lever en hart, die de processen in je lichaam ernstig verstoren. Gezonde voeding zoals verse groente en fruit bevat weinig calorieën én is leverancier van de benodigde voedingsstoffen. Focus je op het ontwikkelen van een relatie met gezonde voeding.
  4. Beweeg ik goed? Overgewicht zorgt voor extra belasting van je beweegapparaat. Spieren zorgen ervoor dat je gewrichten goed werken. Het niet goed werken van je gewrichten leidt tot slijtage (artrose) met beweeg beperkingen tot gevolg. De kwaliteit van bewegen is dus van groot belang. Ontsporingen in je bewegingen zullen gecorrigeerd moeten worden om klachten te voorkomen. Een test detecteert ontsporingen die met gerichte oefeningen verholpen kunnen worden. Je gaat (een deel van) je lichaam als het ware opnieuw trainen om kwalitatief goede bewegingen te maken. Daarna ga je je lichaam pas belasten door cardio en krachttraining. Beiden zijn noodzakelijk voor een gezond lijf. Maak bewegen leuk, want bewegen betekent vrijheid!
Houdt de BeweegKuur voldoende rekening met genoemde aspecten? Die vraag kan ik niet beantwoorden. In dit artikel heb ik nadruk gelegd op gezondheid in de breedste zin van het woord. Hierbij gaat het om emotionele, mentale en fysieke gezondheid. Voorkomen is beter dan genezen. Wat kun je voorkomen? Aankomen van gewicht, het jo-jo effect, lichaam of dieetobsessie, verkeerde belasting van je beweegapparaat. Focus op een gezond lichaam leidt uiteindelijk vanzelf tot gewichtsvermindering. Afslanken is geen doel op zich meer. "Zonder stress een goede gezondheid" zou je doelstelling kunnen zijn.

Zoek iemand die je hierin kan ondersteunen. Raadpleeg je huisarts of maak een afspraak met een vitaliteit- of leefstijlcoach. Ik heb begrepen dat nieuwe BeweegKuur recepten niet meer worden verstrekt en dat het NISB in 2012 stopt met de BeweegKuur omdat het Kabinet daarvoor geen geld beschikbaar heeft gesteld. Zuur voor de mensen die baat zouden hebben gehad bij het programma. De belofte van onze vorige Minister Klink van VWS om de BeweegKuur met ingang van 1-1-2012 onderdeel uit te laten maken van het basispakket van de Zorgverzekeringswet wordt helaas niet nagekomen.

‘Effe lekker knuffelen’

Met deze uitspraak is Ruud Benard in korte tijd beroemd geworden. Hij heeft er zelfs een CD over uitgebracht. Ook kun je hem tegenwoordig voor een fiks bedrag inhuren voor een Meet & Greet inclusief knuffel.

Heeft Ruud ons vanaf begin van deze eeuw meer aan het knuffelen gekregen? Het hartverwarmend en ontroerend filmpje "free hugs" laat zien wat er gebeurt als er op straat spontaan geknuffeld wordt. Ik voel me niet echt op mijn gemak om zo maar iemand te knuffelen. Ik vind het de normaalste zaak van de wereld om dat wel te doen met mijn vrouw en kinderen. Voor mij staat knuffelen voor intimiteit en verbondenheid. Ik vind het zelfs heerlijk om mensen waar ik van hou te omhelzen. Je gaat je er letterlijk lekkerder van voelen.



Er bestaat zelfs een knuffelhormoon. Een hormoon, oxytocine genaamd, dat wordt geassocieerd met minder angstgevoelens, dat ons genereuzer maakt en een belangrijke rol speelt bij sex en het orgasme en bij stuwing van melk tijdens borstvoeding. Je gaat mensen sneller vertrouwen met een vleugje oxitocyne, aldus een blog. En, staat erbij, het maakt je niet naïef. Op trotsemoeders.nl lees je dat Zwitserse  wetenschappers nieuwe aanwijzingen hebben gevonden dat oxytocine in belangrijke mate bijdraagt aan ons geluk. Oxytocine kan worden gebruikt tegen allerlei emotionele problemen als verlegenheid, angst en depressie. Ook zou het autistische kinderen kunnen helpen bij het verwerken van sociale signalen.

Je zou denken dat je van oxytocine een beter mens wordt. Dat wordt althans beweerd. En als je vindt dat je dat nog niet bent, koop je toch gewoon een knuffelhormoon neusspray. Kijk uit want het hormoon heeft ook minder leuke kanten en daaraan wordt weinig aandacht besteed. Oxytocine kan ook leiden tot jaloezie, leedvermaak, eigen groep of ras keuze. Het blijkt dat het hormoon betrokken is bij het versterken van alle sociale emoties en niet, zoals overwegend wordt benadrukt, alleen maar de positieve. Enige nuance is op z’n plaats.

Het is een feit dat we oxytocine nodig hebben en sex zorgt onder andere voor aanmaak ervan. Gezondheidsnet.nl adviseert om twee keer per week sex te hebben. Dan hebben de meeste Nederlanders nog heel wat te doen want tweederde van de volwassenen haalt dat namelijk bij lange na niet. Komt dat door ons gestreste bestaan? Aanhoudende stress zorgt weer voor vermindering van oxytocine aanmaak. Gevolg is dat de kwaliteit van sociaal contact en intimiteit afneemt. Beiden hebben we nodig om met onze partner onder de lakens te duiken. Tja, ik zeg ontstressen, regelmatig knuffelen en oefenen in het toepassen van de geluksinterventies voor een gelukkig leven. En, minstens twee keer per week sex!

De natuur is in bloei, jij ook?

Het is lente en de natuur is in volle bloei. Ik vind de natuur in deze periode het allermooist. Alles komt tot leven. Zondagochtend hebben mijn vrouw en ik een wandeling gemaakt in ons ‘Groene Hart’. We ontdekten een pad van Staatsbosbeheer langs een vogelbroed gebied. Fantastisch om daar de enorme hoeveelheid jong grut te observeren. Zes kleine waterhoentjes die geen centimeter van moeders zijde weken. Een prachtig wandelgebied. En wie kom je tegen? Geen ‘hond’!

Tijdens het wandelen geniet ik intens van alle schoonheid - bovendien is het fijn om met iemand samen te zijn die de schoonheid ook kan waarderen. Dat is niet iedereen gegeven. Deze eigenschap heb ik in ieder geval bij mezelf ontwikkeld door regelmatig de natuur in te trekken. Nu is het zo dat je sterker wordt door je sterke eigenschappen te benadrukken. Althans, als je doel is het verhogen van je vitaliteit. Je kunt als het ware je karakteristieke competenties ontwikkelen. Daardoor ga je floreren, ofwel bloeien, zoals je ook in de natuur kunt zien.

Dr. Martin Seligman, een Amerikaanse wetenschapper in de Positieve Psychologie en oprichter van Authentic Happiness heeft een test* ontwikkeld waarmee je je sterke eigenschappen kunt identificeren. Hij onderkent een zestal zogenaamde deugden:
  1. wijsheid en kennis
  2. moed
  3. menselijkheid en liefde
  4. rechtvaardigheid
  5. gematigdheid
  6. transcendentie
Onderliggend aan deze deugden zijn er de competenties, de sterke eigenschappen, die meetbaar en universeel zijn. Opdracht: kies, als je de test heb gedaan, een competentie waarin je uitblinkt. Verzin drie manieren om je competentie op een vernieuwende manier in de zetten. Je zult zien dat een deugd wordt versterkt door je competenties op een nieuwe manier te gebruiken.

Het lijkt tegenstrijdig om aan je sterke punten te werken. We focussen ons namelijk vaak alleen op onze ontwikkel puntjes, competenties waarin we niet uitblinken. Een POP is niet voor niets hot. Uit wetenschappelijk onderzoek blijkt dat aandacht besteden aan zwakke eigenschappen helaas niet tot vitaliteit leidt. En als verhogen ervan je doel is, weet je nu waar je je op kunt richten.

* Voordat je de test kunt doen, moet je je registreren op de website van Authentic Happiness. Uit de diverse vragenlijsten kies je de 'VIA Survey of Character Strengths' uit de Engagement Questionnaires. De vragenlijst bevat 240 vragen.

Hoe we de Bouw kunnen helpen

Tijdens de vitaliteitcoach opleiding is veel aandacht besteed aan vitaal bewegen. Ik ben heel bewust naar mijn eigen beweegpatroon gaan kijken en heb daar het een en ander aan gesleuteld. Niet dat ik ergens last van had maar ik wilde mezelf een goed beweegpatroon aanleren om problemen in de toekomst te voorkomen. En dat zouden meer mensen moeten doen. Het gekke is dat de meeste mensen pas in actie komen als het te laat is. Het kwaad is geschied en je lichaam zal zichzelf weer moeten herstellen. Je gaat in zo’n geval bijvoorbeeld naar een fysiotherapeut die je probeert te helpen. Met goede interventies is de schade die je opgelopen hebt te genezen. Je lichaam kan onvoorstelbaar veel herstellen. Belangrijker is om jezelf een vitaal beweegpatroon aan te leren om schade te voorkomen.

Ik werd getriggerd door een artikel in 'De Ingenieur' over de plaatdrager, een uitvinding waarmee een bouwvakker een plaat zonder te bukken en door de knieën te gaan, kan optillen en vervoeren. De uitvinder, een oud-kraanmachinist, kwam op het idee omdat bouwvakkers soms heel krampachtig sjouwen. Het aantal meldingen van aandoeningen aan houding en beweegapparaat in 2009 door mensen die werkzaam zijn in de bouwnijverheid bedraagt zo’n 70%, aldus de Nationale Registratie Beroepsziekten.



De meest voorkomende klachten zijn de zogenaamde lage rugklachten. Deze komen ook veel voor bij andere beroepsgroepen hoewel mensen die werkzaam zijn in de bouw een hoger risico lopen. Ruim een derde van alle bouwvakkers die arbeidsongeschikt raakt, heeft last van rug en gewrichtsklachten.

Lage rugpijn ontstaat door schade aan de wervelkolom. De wervels zelf kunnen beschadigd zijn, maar ook de tussenwervelschijven (disci), de sluitplaten en de ligamenten. Deze laatste fungeren als noodremmen om alles op hun plaats te houden. De wervelkolom is kwetsbaar bij herhaalde verhoogde druk en heeft tijd nodig om te herstellen. De vraag is of een bouwvakker die dag in dag uit te zwaar tilt nog voldoende kan herstellen. Bijna de helft van alle bouwvakkers tilt meer dan de 25 kg norm. Druk op de wervels is nog het minst schadelijk. Voorwaarde is een neutrale wervelkolom en het hanteren van de gewichtsnorm. Een neutrale wervelkolom (zie afbeelding) betekent dat de wervelkolom de natuurlijke s-vorm behoudt waardoor de discus de druk evenredig kan verdelen.

Buig en draai bewegingen van de wervelkolom zijn veel schadelijker. Naar voren (flexi) en achteren buigen brengen afschuifkrachten met zich mee waardoor de druk per vierkante centimeter enorm toeneemt. Hoe vaak ik bouwvakkers zie die met een bolle rug staan te werken. Van een neutrale wervelkolom is dan absoluut geen sprake. Als je op die manier ook nog eens gewicht verplaatst wordt zowel je wervelkolom als discus kwetsbaarder. Naar schatting zal de wervelkolom in volledige flexi 20 tot 40 procent zwakker zijn. Belaste flexi in combinatie met draaien (roteren) verhogen het risico op schade het meest en zouden beperkt moeten blijven.

Ik vond op Internet van onze zuiderburen een heel handig handboek ‘preventie van rugklachten in de bouwsector’. Heel veel afbeeldingen van vitale houdingen met een neutrale wervelkolom als uitgangspunt. Willen we onze bouwvakkers gezond houden dan zullen zij met de juiste werkhoudingen en hulpmiddelen geholpen moeten worden. Vaak weten ze niet eens dat er hulpmiddelen bestaan. Het actief promoten van de plaatdrager is zo’n gek idee nog niet.

De energie piramide

75 procent van alle ziekten in onze maatschappij wordt veroorzaakt door onze persoonlijke leefstijl. Vijfenzeventig procent! Wat denk je nu? Herhaal het percentage eens een paar keer. Het kan toch niet de bedoeling zijn dat wij op deze aardkloot zijn gezet om onszelf ziek te maken. Wanneer komen we tot het inzicht dat een grote groep een ziekmakende leefstijl heeft geadopteerd? Hoe kan het tij gekeerd worden?

Je kunt een probleem pas oplossen als de oorzaak bekend is. Er is niet één oorzaak, er zijn er talloze waardoor mensen ziek worden. Waarom wordt een lichaam of geest ziek? Dat heeft te maken met onbalans. Je lichaam doet heel erg zijn best om in balans te blijven en kennelijk lukt dat in de meeste gevallen niet. Is dat lichamelijk of geestelijk falen? Die vraag kan alleen onze schepper beantwoorden. We doen dus dingen die niet goed zijn voor ons waardoor we onherstelbare schade aanrichten aan ons lijf.

Wij bestaan uit pure energie. Het is de kunst om die energie de hele dag door op een bepaald niveau te houden. En dat valt niet mee. Ben jij je ervan bewust hoe vaak je vol energie bent en hoe vaak je je totaal futloos voelt. Ga eens na wat de oorzaak is van die toestand. Als je moe en futloos bent, verspil je kennelijk energie. Het blijkt dat bevlogen mensen heel weinig energie verspillen. Zij zitten constant in een situatie van flow. Zij worden gezien als energieke mensen. Beantwoordt voor jezelf eens de vraag “hoe bevlogen ben jij?” Voor het energieniveau is de uitkomst een hele belangrijke en er is recent zelfs onderzoek naar gedaan.

Het hebben van veel energie betekent dat je leeft in een natuurlijk ritme. Vitaliteit is niet voor niks een natuurlijke staat van zijn. Als je in het natuurlijke ritme leeft, is het opnemen, verwerken en weer loslaten van informatie op elkaar afgestemd. Door het huidige informatie tijdperk krijgen we heel veel informatie over ons heen gestort. Zo veel, dat we het onmogelijk kunnen verwerken, laat staan loslaten. Ons natuurlijk ritme wordt daardoor behoorlijk verstoord. Stress is het gevolg, de energie lekt weg en je raakt uit balans. Een ziekte ligt op de loer.

Wat kun je doen? Ga energie neutraal leven! Albert Sonnevelt introduceerde in een lezing de energie piramide. Het heeft de vorm van een piramide omdat de basis het belangrijkste fundament is. De energie piramide onderscheidt zes lagen en het fundament is 'zinvol leven'.
  • Zinvol leven. Wat is jouw passie, bezieling, bevlogenheid? Zonder deze belangrijke basis is het weinig zinvol om aan bovenliggende lagen te werken.
  • Ondersteunende relaties. Welke relaties heb jij die je kunnen ondersteunen? Het is heel bevredigend om terug te kunnen vallen op anderen en heel belangrijk voor je energie regulatie.
  • Positief denken. Positieve gedachten zetten jou in de opbouwende stand. Negatieve gedachtes laten energie weglekken. Het hebben van positieve gevoelens werkt zelfs nog sterker.
  • Voldoende herstel momenten. Weet wanneer je je rust moet pakken. Luister hierbvij goed naar je lichaam. Je lichaam moet op tijd en voldoende tijd rusten. Hoe voel je je na een goede nacht slaap?
  • Actief bewegen. Bewegen doe je voor je gezondheid. Daar zijn we voor gemaakt. Beweeg daarom tenminste een half uur matig intensief. Voor een optimale gezondheid zul je de intensiviteit omhoog moeten schroeven.
  • Optimale voeding. Deze staat bovenaan in de piramide en suggereert dat de impact het minst is. Voeding is en blijft belangrijk. Om ons motortje optimaal te laten draaien hebben we een zo natuurlijk mogelijke brandstof nodig. Ons lichaam doet het beter zonder de overal verkrijgbare bewerkte voeding.
In een vorig blog schreef ik over de mensen die in de ‘blue zone’ leven. Deze mensen zouden er leven volgens de energie piramide. Naar aanleiding van die blog werd ik door mijn 'leermeester' Chi L. Chiu van Chivo gewezen op het feit dat blue zones niet wetenschappelijk bewezen zijn. "Het is een verhaal geweest in een niet peerreviewed tijdschrift en als het echt goed was onderbouwd dat had het in een wetenschappelijke uitgave gestaan". Over de conclusies in mijn blog is ook een aantal opmerkingen gemaakt. "In Okinawa bijvoorbeeld is de calorie bron helemaal niet plantaardig, maar bestaat uit varkensvlees en soms geit, vaak diep gefrituurd in lard. Ook is het niet zo dat de mensen niet vrij zijn van degeneratieve ziekten (hart- en vaatziekten, kanker). Drie van de vijf blue zones hebben inderdaad een bovengemiddelde levensverwachting (twee waarschijnlijk niet). De vraag is welke factor hier nu aan bijdraagt. Stress en sociale steun zijn waarschijnlijk hele belangrijke factoren, maar zekerheid hierover ontbreekt".

In hoeverre de energie piramide wetenschappelijk is onderbouwd weet ik niet. De reden dat ik er over schrijf is dat ik erdoor word geïnspireerd. De reden dat het zwaartepunt van de piramide bij zinvol leven ligt, wordt geïllustreerd aan de hand van het verhaal van Viktor Frankl (1905-1997), een Oostenrijks neuroloog en psychiater die vooral bekend werd als overlever van de holocaust.

Op 25 september 1942 werd hij samen met zijn vrouw en ouders naar het concentratiekamp Terezín gedeporteerd. Hoewel hij net zoals de medegevangenen dwangarbeid moest verrichten, probeerde Frankl ook medegevangenen te behandelen bij zwaarmoedigheid en zelfmoord te voorkomen. Hij werkte in het blok voor psychiatrische hulp en gaf leiding aan neurologische kliniek in blok B IV. Daarnaast werd door hem een kampdienst voor psychische hygiëne en geesteszorg voor zieken en levensmoeden opgezet en onderhouden. Door het lijden dat hij en anderen hadden ondergaan in de concentratiekampen kwam hij tot de opzienbarende conclusie dat zelfs in de meest absurde, pijnlijke en onhumane situaties het leven een potentiële bedoeling heeft en dat daarom lijden zinvol is.

Frankl werd op 27 april 1945 bevrijd door de Amerikaanse troepen. Van zijn directe verwanten had alleen zijn zuster de oorlog overleefd, dankzij emigratie naar Australië.

Geluksinterventie 10: maak een keuze

We kunnen onszelf trainen om gelukkiger te worden. Vandaag de laatste interventie uit een serie van 10.

Omdat dit de laatste interventie is, wil ik het thema 'maak een keuze' verbinden aan mijn eigen persoonlijke ervaring. Wat mij fascineert is de invloed die we zelf kunnen uitoefenen op ons geluk. De afgelopen 10 weken heb ik geschreven over geluksinterventies. Deze kunnen je helpen om je geluk op heel eenvoudige manier te vergroten. Dat heb ik niet zelf verzonnen, dat is onderzocht.

Ik heb me heel wat jaren ongelukkig gevoeld. De ergste waren toen ik last had van hyperventilatie. Ik had het niet naar mijn zin op het werk en de kaars in mijn ‘liefdes’ relatie was gedoofd. Mijn kinderen waren toen allebei nog erg jong en zij konden mij niet gelukkig maken. Ik vertelde mijn moeder een aantal jaar geleden hoe zwaar ik het leven in die jaren heb ervaren en dat ik vaak gedachten had om eruit te stappen. Ik was toen zwaar depressief, denk ik. Het is nooit gediagnosticeerd omdat ik uit het ‘circuit’ wilde blijven. Ik wilde het zelf oplossen. Ik wist niet hoe maar ik vertrouwde erop dat het goed zou komen.

Begin 2006 besloten mijn toenmalige vrouw en ik uit elkaar te gaan. Ik durfde in eerste instantie niet vanwege de kinderen. Met hulp van een mediator zag ik in dat het de beste optie was. Ik kwam in aanraking met spiritualiteit en na het lezen van een aantal boeken kreeg ik een meditatie week van mijn moeder kado. Een week lang in stilte mediteren heeft me anders in het leven gezet. Ik begon weer plezier in het leven te krijgen. Medio 2007 leerde ik mijn huidige vrouw kennen. Ik heb nu een relatie waar liefde, vertrouwen en respect betekenis hebben gekregen. En voor mijn kinderen hebben we een stabiele basis gelegd.

Op mijn werk ging het eind 2007 mis. Gebrek aan betekenisvol werk leverde overspanning op en brak er voor mij een tijd van bezinning aan. Ik wilde wat anders. Maar wat? Één van mijn talenten is dat ik goed ben in het coachen van mensen. Medio 2008 ging ik werken als manager bij een groot media bureau en mijn belangrijkste opdracht was ‘rust brengen in de tent’.  Ik heb gewerkt aan mijn coachvaardigheden en dat leverde mij zo veel voldoening op dat ik besloot een opleiding te beginnen. Eentje waarbij ik anderen kan helpen met het verbeteren van hun leven. Ik koos voor de opleiding vitaliteitcoach. Vitaliteit staat voor levensenergie en anderen helpen met het blijvend verhogen ervan heb ik mezelf als doel gesteld.

Na mijn depressieve jaren heb ik een aantal keuzes gemaakt die mijn leven een stuk plezieriger hebben gemaakt: stoppen met roken, meer gaan hardlopen, kiezen van werk waarvan ik energie krijg, stoppen met een energie slurpend huwelijk, doen van vrijwilligerswerk, kiezen van een opleiding die bijdraagt aan mijn levensdoel, stoppen met relaties die niks opleveren, investeren in relaties die de moeite waard zijn. Volgens de setpoint theorie zouden mijn keuzes mijn geluk slechts op korte termijn beïnvloeden. Op lange termijn zou het geluk niet wezenlijk veranderen. Het geluk zou zich stabiliseren rondom het setpoint, dat in het begin van ieders leven is “bepaald”.

Uit onderzoek van de Universiteit van Melbourne blijkt dat 50 procent van het geluk door onszelf wordt bepaald. Met name leefstijl, partner, religie, werkuren en maatschappelijke participatie spelen een belangrijke rol. Als ik deze factoren naast mijn verhaal leg, vallen er toch wel heel veel puzzelstukjes op hun plaats. Het heeft voor mij heel lang geduurd voordat ik in de gaten had wat mij gelukkig maakt. Mijn belangrijkste boodschap is dan ook om af en toe rust te nemen en na te gaan waarvan je echt gelukkig wordt. Maak dan ten aanzien van de factoren waarop je invloed hebt duidelijke keuzes.

Gelukkiger worden is een keuze. Jouw invloed hierop is groot. Maak een keuze. Een plan kan je helpen om de keuze uit te voeren.

Een gelukkig leven!