De pauw en z'n trotsheid

Trots is de zesde vorm van positiviteit waarover ik schrijf. Leer de volle reikwijdte en schoonheid van trots kennen. Ontdek wat jij en dit gevoel samen delen. Trots is één van de tien vormen van positiviteit die het dagelijkse leven van mensen het meest kleuren. Ontwikkelen van positieve emoties maakt je gelukkiger, creatiever en veerkrachtiger. Je gaat er daadwerkelijk van bloeien.

Trots bloeit op in het kielzog van een prestatie die je op jouw naam kunt schrijven. Je investeerde tijd en vaardigheid en bent geslaagd. Het is dat goede gevoel dat je krijgt wanneer je bijvoorbeeld de finishing touch aanbrengt van en klus in huis, of dat nu het repareren van een wasmachine, het beplanten van de tuin of het herinrichten van je slaapkamer is. Of wanneer je iets bereikt op school of je werk: een examen gehaald, iets verkocht of je ideeën gepubliceerd. Trots gaat op als we diep van binnen voelen dat onze actie op prijs wordt gesteld. Belangrijk bij trots is gepaste nederigheid. Temper je je emotie namelijk niet dan verandert ongecontroleerde trots in overmoed. En we kennen allemaal het gezegde ‘hoogmoed komt voor de val’. Tegelijkertijd wakkert trots dromen aan van meer en grotere prestaties en voedt het de motivatie om te presteren. Wanneer mensen zich trots voelen, zetten ze vaker door bij lastige taken. Wat vervult jouw trots? Waar heeft trots jou toe geïnspireerd?


Het mooie van emoties is dat ze zeer individueel zijn en meer afhangen van je innerlijke interpretatie dan je uiterlijke omstandigheden. Ieders pad richting bloei is daarom uniek. Verzamel, om de volledige kracht van trots te ontwikkelen, objecten en herinneringen die voor jou een oprechte band met deze emotie creëren. Je zult hoe dan ook met zware tijden, die gepaard gaan met negativiteit, geconfronteerd worden. Weet dat negativiteit heel wat harder schreeuwt dan positiviteit. En om je emotionele staat in trots te veranderen, heb je meer nodig dan een handvol vage herinneringen aan wat vroeger trots aanwakkerde. Maak je herinneringen aan trots concreet door middel van een portfolio dat kan bestaan uit foto’s, brieven, citaten of voorwerpen. Zorg ervoor dat de inhoud van je portfolio je echt raakt.

Opdracht: stel de komende week je trots portfolio samen. Doe hier vooral niet te ingewikkeld over. Hou het eenvoudig maar zorg dat je er veel kracht uit kunt putten. Draag, na deze week, het resultaat bij je en raadpleeg het als je je klem voelt zitten of je een moeilijk moment hebt. Voeg daarna regelmatig wat aan je portfolio toe waardoor je de positiviteit springlevend houdt. De volgende vragen kunnen je helpen met het samenstellen van je trots portfolio:
  1. Wanneer was je het meest trots op jezelf, vertrouwde je volledig op je eigen kunnen en was je zelfverzekerd?
  2. Wanneer heb je iets prijzenswaardig gedaan? Heb je iets bereikt door je eigen gecombineerde inspanningen?
  3. Wanneer ga je met opgeheven hoofd door het leven? Wat zorgt ervoor dat je je goede nieuws met anderen wilt delen?
  4. Wat zet je aan tot grote dromen, tot een visie over wat je in de toekomst zou kunnen bereiken?
Beleef plezier aan het verzamelen van je herinneringen en merk hoe de omgang met één van je portfolio’s – ja, de werkelijke kracht zit ‘m in een portfolio voor elke positieve emotie – je helpt om rustiger te ademen, je hart te openen en je geest te verbreden.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten