De lichtzinnigheid van plezier

Plezier is de zevende vorm van positiviteit waarover ik schrijf. Leer de volle reikwijdte en schoonheid van plezier kennen. Ontdek wat jij en dit gevoel samen delen. Plezier is één van de tien vormen van positiviteit die het dagelijkse leven van mensen het meest kleuren. Ontwikkelen van positieve emoties maakt je gelukkiger, creatiever en veerkrachtiger. Je gaat er daadwerkelijk van bloeien.

Soms gebeurt er iets onverwachts waar je gewoon om moet lachen. Een vriend trekt een raar gezicht nadat hij je laatste culinaire creatie heeft geproefd. Een buurvrouw vertelt je haar nieuwste mop. Een collega maakt een grap over de slechtste tijd van de dag om te vergaderen. Oprecht plezier zet onweerstaanbaar aan tot lachen en het delen van je jovialiteit met anderen. Daarom is plezier altijd sociaal en is het alleen leuk als het is ingebed in een veilige context, niet als het gevaarlijk of dreigend is. Met de gedeelde lach geef je aan dat je je huidige situatie veilig en luchtig vindt en dat je deze gezegende tijd graag gebruikt om banden met anderen aan te gaan. Wanneer heb jij voor het laatst gelachen?

Het mooie van emoties is dat ze zeer individueel zijn en meer afhangen van je innerlijke interpretatie dan je uiterlijke omstandigheden. Ieders pad richting bloei is daarom uniek. Verzamel, om de volledige kracht van plezier te ontwikkelen, objecten en herinneringen die voor jou een oprechte band met deze emotie creëren. Je zult hoe dan ook met zware tijden, die gepaard gaan met negativiteit, geconfronteerd worden. Weet dat negativiteit heel wat harder schreeuwt dan positiviteit. En om je emotionele staat in plezier te veranderen, heb je meer nodig dan een handvol vage herinneringen aan wat vroeger plezier aanwakkerde. Maak je herinneringen aan plezier concreet door middel van een portfolio dat kan bestaan uit foto’s, brieven, citaten of voorwerpen. Zorg ervoor dat de inhoud van je portfolio je echt raakt.

Opdracht: stel de komende week je plezier portfolio samen. Doe hier vooral niet te ingewikkeld over. Hou het eenvoudig maar zorg dat je er veel kracht uit kunt putten. Draag, na deze week, het resultaat bij je en raadpleeg het als je je klem voelt zitten of je een moeilijk moment hebt. Voeg daarna regelmatig wat aan je portfolio toe waardoor je de positiviteit springlevend houdt. De volgende vragen kunnen je helpen met het samenstellen van je plezier portfolio:
  1. Waardoor voel je je lichtzinnig en in voor een pretje? Wat amuseert je?
  2. Herinner je je een vorm van niet-ernstige sociale ongeremdheid? Wanneer hebben jij en anderen iets grappigs ontdekt of veroorzaakt dat niet was voorzien?
  3. Waar moet je om lachen? Wanneer hebben jij en anderen elkaar aangestoken met de slappe lach?
  4. Wanneer voel je de aandrang om je vrolijkheid te delen met anderen, om de tijd op z’n beloop te laten en tegelijkertijd een vriendschap te smeden?
Beleef plezier aan het verzamelen van je herinneringen en merk hoe de omgang met één van je portfolio’s – ja, de werkelijke kracht zit ‘m in een portfolio voor elke positieve emotie – je helpt om rustiger te ademen, je hart te openen en je geest te verbreden.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten