De vindingrijkheid van hoop

Hoop is de vijfde vorm van positiviteit waarover ik schrijf. Leer de volle reikwijdte en schoonheid van hoop kennen. Ontdek wat jij en dit gevoel samen delen. Hoop is één van de tien vormen van positiviteit die het dagelijkse leven van mensen het meest kleuren. Ontwikkelen van positieve emoties maakt je gelukkiger, creatiever en veerkrachtiger. Je gaat er daadwerkelijk van bloeien.

Hoop is een uitzondering op alle andere positieve emoties. Deze doen zich namelijk voor als je je veilig en tevreden voelt. Als alles zou verlopen zoals jij wilt, zou er weinig te hopen zijn. Hoop gaat een rol spelen als het je tegen zit of je toekomst er aanzienlijk onzeker uitziet. Hoop doet zich precies op die momenten voor dat wanhoop even waarschijnlijk lijkt. Je bent gezakt voor je examen, je hebt net ontslag gekregen, de uitslag bij de arts was negatief. Diep in de kern van hoop schuilt het geloof dat dingen kunnen veranderen. Het voorkomt dat je vervalt in wanhoop. Het motiveert je om je eigen mogelijkheden en inventiviteit aan te boren om de dingen een wending te geven. Het inspireert je om plannen te maken voor een betere toekomst. Wanneer heeft hoop jouw leven een andere wending gegeven?

Hoop is het beste antidepressivum
Moeder Teresa
Het mooie van emoties is dat ze zeer individueel zijn en meer afhangen van je innerlijke interpretatie dan je uiterlijke omstandigheden. Ieders pad richting bloei is daarom uniek. Verzamel, om de volledige kracht van hoop te ontwikkelen, objecten en herinneringen die voor jou een oprechte band met deze emotie creëren. Je zult hoe dan ook met zware tijden, die gepaard gaan met negativiteit, geconfronteerd worden. Weet dat negativiteit heel wat harder schreeuwt dan positiviteit. En om je emotionele staat in hoop te veranderen, heb je meer nodig dan een handvol vage herinneringen aan wat vroeger hoop aanwakkerde. Maak je herinneringen aan hoop concreet door middel van een portfolio dat kan bestaan uit foto’s, brieven, citaten of voorwerpen. Zorg ervoor dat de inhoud van je portfolio je echt raakt.

Opdracht: stel de komende week je hoop portfolio samen. Doe hier vooral niet te ingewikkeld over. Hou het eenvoudig maar zorg dat je er veel kracht uit kunt putten. Draag, na deze week, het resultaat bij je en raadpleeg het als je je klem voelt zitten of je een moeilijk moment hebt. Voeg daarna regelmatig wat aan je portfolio toe waardoor je de positiviteit springlevend houdt. De volgende vragen kunnen je helpen met het samenstellen van je hoop portfolio:
  1. Wanneer voelde je je hoopvol en optimistisch, gestimuleerd door de mogelijkheden van een goede uitkomst?
  2. Wanneer heb je bij de confrontatie met onzekerheid het ergste gevreesd, maar toch op een of andere manier geloofd dat de zaken zich ten goede konden keren?
  3. Wanneer heb je fysiek verlangd naar iets beters?
  4. Wanneer heb je je vindingrijkheid aangeboord om aan een betere toekomst te werken?
Beleef plezier aan het verzamelen van je herinneringen en merk hoe de omgang met één van je portfolio’s – ja, de werkelijke kracht zit ‘m in een portfolio voor elke positieve emotie – je helpt om rustiger te ademen, je hart te openen en je geest te verbreden.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten