Bijna elke puber heeft het... puistjes

Op een website las ik dat “het stoppen van de overmatige productie van talg voordat dit op de huid wordt uitgescheiden, de sleutel is tot het genezen van acne. Middelen die op de huid worden aangebracht, werken niet omdat ze de talg pas aanpakken nadat het kwaad is geschied.” Het zoveelste product dat acne zou moeten genezen. Op een andere site lees ik dat “acne een van de meest algemeen voorkomende aandoeningen bij de mens is. Het is een ontstekingsziekte van de talgklieren van de huid. Iedereen heeft er in meer of mindere mate last van (gehad). Het wordt door de mens als zeer hinderlijk ervaren, cosmetisch storend en kan bij sommigen zelfs tot langdurige somberheid leiden.”

In mijn jeugd woonde ik tegenover een jongen die helemaal onder de puisten zat. Geen idee hoeveel dermatologen hij versleten heeft en zalfjes hij heeft gesmeerd. Misschien dat het iets minder werd, maar het is nooit helemaal over gegaan. Als volwassenen loopt hij rond met een getekend gezicht. “De meerderheid van de adolescenten zal in meer of mindere mate acne ontwikkelen”, aldus de NHG-standaard M15. Ruim 80% van de westerse pubers krijgt ermee te maken. Over het ontstaan of verergeren van acne is de NHG (Nederlands Huisartsen Genootschap) heel duidelijk: genetisch, chemische stoffen, mechanische factoren, bepaalde geneesmiddelen en cosmeticabestanddelen, blootstelling aan een combinatie van vochtige warmte en zonlicht en het hebben van een hormonale stoornis. De factoren die volgens de NHG zeker geen rol spelen zijn stress, roken en voeding.

Wat zeggen de onderzoeken en dus de feiten? Er wordt een associatie gelegd tussen de overstap van traditionele voedingspatronen naar een typisch westers dieet, en het ontstaan van acne. Bij bepaalde volkeren die jaren lang zijn geobserveerd werd geen acne aangetroffen. Het vermoeden rees dat dit het gevolg was van leefstijlfactoren, waaronder voeding. Recente onderzoeken leggen een relatie tussen de kans op acne en de melkconsumptie in de puberteit. Melk en geraffineerde suikers, die heel dominant zijn in ons huidige voedingspatroon, lokken een hoge insuline respons uit. De alvleesklier, die de insuline aanmaakt, raakt bij een voortdurende hoge insuline respons oververhit waardoor het insulineniveau wordt verstoord. Het advies aan mensen die ernstig te lijden hebben onder acne zou moeten zijn het schrappen van melk en producten met geraffineerde suikers. Daardoor kan het lichaam het insulineniveau weer onder controle krijgen. Het is een bewezen effectieve methode om de acne te temperen of zelfs geheel te laten verdwijnen.

Als je je maar moeilijk kunt voorstellen dat voeding bijdraagt aan acne zou je het volgende kunnen doen. Maak een goede foto van je gezicht en schrap gedurende 30 dagen alle zuivel en geraffineerde suikers. Maak na 30 dagen een nieuwe foto om het verschil vast te stellen. Neem dan een beslissing.

"Krijg ik dan wel genoeg calcium binnen voor behoud van sterke botten als ik geen melk drink?" Maak je daarover maar geen zorgen. Onderzoek heeft aangetoond dat melkproducten niet leiden tot sterkere botten. Achtergrond informatie lees je in mijn artikel hoe sterk zijn jouw botten.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten