De natuur is in bloei, jij ook?

Het is lente en de natuur is in volle bloei. Ik vind de natuur in deze periode het allermooist. Alles komt tot leven. Zondagochtend hebben mijn vrouw en ik een wandeling gemaakt in ons ‘Groene Hart’. We ontdekten een pad van Staatsbosbeheer langs een vogelbroed gebied. Fantastisch om daar de enorme hoeveelheid jong grut te observeren. Zes kleine waterhoentjes die geen centimeter van moeders zijde weken. Een prachtig wandelgebied. En wie kom je tegen? Geen ‘hond’!

Tijdens het wandelen geniet ik intens van alle schoonheid - bovendien is het fijn om met iemand samen te zijn die de schoonheid ook kan waarderen. Dat is niet iedereen gegeven. Deze eigenschap heb ik in ieder geval bij mezelf ontwikkeld door regelmatig de natuur in te trekken. Nu is het zo dat je sterker wordt door je sterke eigenschappen te benadrukken. Althans, als je doel is het verhogen van je vitaliteit. Je kunt als het ware je karakteristieke competenties ontwikkelen. Daardoor ga je floreren, ofwel bloeien, zoals je ook in de natuur kunt zien.

Dr. Martin Seligman, een Amerikaanse wetenschapper in de Positieve Psychologie en oprichter van Authentic Happiness heeft een test* ontwikkeld waarmee je je sterke eigenschappen kunt identificeren. Hij onderkent een zestal zogenaamde deugden:
  1. wijsheid en kennis
  2. moed
  3. menselijkheid en liefde
  4. rechtvaardigheid
  5. gematigdheid
  6. transcendentie
Onderliggend aan deze deugden zijn er de competenties, de sterke eigenschappen, die meetbaar en universeel zijn. Opdracht: kies, als je de test heb gedaan, een competentie waarin je uitblinkt. Verzin drie manieren om je competentie op een vernieuwende manier in de zetten. Je zult zien dat een deugd wordt versterkt door je competenties op een nieuwe manier te gebruiken.

Het lijkt tegenstrijdig om aan je sterke punten te werken. We focussen ons namelijk vaak alleen op onze ontwikkel puntjes, competenties waarin we niet uitblinken. Een POP is niet voor niets hot. Uit wetenschappelijk onderzoek blijkt dat aandacht besteden aan zwakke eigenschappen helaas niet tot vitaliteit leidt. En als verhogen ervan je doel is, weet je nu waar je je op kunt richten.

* Voordat je de test kunt doen, moet je je registreren op de website van Authentic Happiness. Uit de diverse vragenlijsten kies je de 'VIA Survey of Character Strengths' uit de Engagement Questionnaires. De vragenlijst bevat 240 vragen.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten