Neem vooral veel olifantenpaadjes

Het ontzettend leuke fotoboek Olifantenpaadjes was de aanleiding voor dit artikel. Voor degene die het niet weten: olifantenpaadjes vormen de kortste weg van A naar B. De schrijver en tevens fotograaf Jan-Dirk van der Burg stelt dat het nemen van zo’n paadje je per jaar een paar kilometer oplevert. Met andere woorden, je hoeft dus een paar kilometer per jaar minder te lopen. We zouden juist méér moeten lopen om aan onze dagelijkse activiteit te komen, aangezien meer dan de helft van de mensen de norm niet haalt.

Olifantenpaadjes
Er is een beweegnorm (NNGB) bedacht die zegt dat we ons per dag een half uur matig intensief moeten bewegen. Even voor de duidelijkheid: bewegen is absoluut noodzakelijk voor een goede gezondheid. Matig intensief bewegen betekent dat de ademhaling sneller moet gaan. Je kunt vast allerlei activiteiten verzinnen waarvan je sneller gaat ademen. Als je er niet van houdt om je dagelijks matig in te spannen, maar wel geeft om je gezondheid, kun je er ook voor kiezen om te wandelen. Hiervan ga je niet noodzakelijk sneller ademen maar dat het bijdraagt aan een goede gezondheid is vastgesteld. Natuurlijk kun je tijdens je wandeling olifantenpaadjes nemen, als je maar voldoende stappen zet.

Een Japanse onderzoeker heeft zo´n vijftig jaar geleden vastgesteld dat 10.000 stappen per dag dezelfde bijdrage aan de gezondheid levert als een half uur matig intensief bewegen. Aangezien dat eerste makkelijker te realiseren was, is de stappenteller ontstaan. Ga maar eens na hoeveel je overdag loopt. Die stappen tellen gewoon mee. Voor een klein bedrag schaf je een stappenteller aan die elke stap, die je zet, registreert. Gemiddeld zetten we gedurende de dag tussen de 3.000 en 5.000 stappen. Verdubbel dat en je zit aan de norm. Die extra 5.000 stappen (stapgrootte 60 cm) kosten je hooguit een half uur, als je een beetje doorwandelt. Elke avond een wandeling van een half uur zal je gezondheid goed doen. Bovendien levert dat een extra verbranding op van 200 kcal. Dat is mooi meegenomen.

In mijn vorige artikel heb je kunnen lezen dat ik 125 km Pieterpad gewandeld heb in 5 dagen. Dat zijn ruim 40.000 stappen per dag en heel wat calorieën! In mijn geval verbrandde ik nog eens 20% extra omdat ik met Nordic Walking stokken liep. Bij elkaar zo´n 1.000 kcal per dag. Uitdagend om een keer te doen maar dat zal niet iedereen willen doen. Besef dat een half uur wandelen per dag al bevorderend is voor je gezondheid. Kom op, zet uit die TV en ga de straat op en kijk eens of er in jouw buurt van die leuke olifantenpaadjes te vinden zijn.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten