Mijn Nordic Walking trail

Deze zomer zijn mijn vrouw en ik gestart met het Pieterpad, een lange afstandswandeling van Pieterburen in Groningen naar de Sint Pieterberg ten zuiden van Maastricht. Wij houden allebei van wandelen en natuur en hadden een vijfdaagse tocht uitgezet. Tijdens de eerste dag kregen we halverwege last van dikke handen en begon ik actieve bewegingen te maken met mijn armen. Bij deze bewegingen moest ik denken aan een Nordic Walking les tijdens mijn Vitaliteitcoach opleiding en ik stelde voor om in Groningen een paar stokken, zogenaamde poles, te kopen.

Dag 2 startten we na instructie met nordic walking en mijn vrouw was meteen enthousiast. Het mooie van Nordic Walking is, is dat je je bovenlichaam tijdens het wandelen activeert en daardoor  20% meer energie verbruikt, zonder dat je het als zwaarder ervaart. Je moet wel van stevig wandelen houden want dat vraagt het gebruik van poles wel van je. Een ander voordeel van het gebruik van stokken is dat ze je gewrichten ontlasten. Herders en pelgrims liepen in de oudheid niet voor niks met één of twee stokken om het wandelen in moeilijke terreinomstandigheden makkelijker te maken. Voor ons was een bijkomend voordeel dat we door het lopen met stokken geen last meer hadden van dikke handen.

Nordic Walking vereist een bepaalde techniek die vrij eenvoudig is te leren. Je kunt een cursus volgen maar je kunt ook een begin maken met de instructies in dit artikel. Wil je een cursus volgen dan zou je op de website van INWA Nederland een gecertificeerde instructeur bij jou in de buurt kunnen opzoeken.

Voorbereiding
Voordat je met Nordic Walking van start gaat, zul je je stokken moeten afstellen. Er zijn stokken met een vaste en verstelbare lengte. In beide gevallen heb je natuurlijk te maken met de lengte die bij je past. Neem hiervoor 0,68 x lichaamslengte. Met deze lengte raken de stokken de grond terwijl je elleboog een hoek van 90 graden heeft. Bij een stevige afzet is het raadzaam om stokken met vaste lengte te hebben. Afhankelijk van de ondergrond zit aan het einde van de stok een metalen punt (zachte ondergrond) of rubberen voetje (harde ondergrond). Het rubberen voetje schuif je eenvoudig over de metalen punt als je op asfalt gaat lopen. Rubber slijt en het rubberen voetje zal je na verloop van tijd moeten vervangen. Trek, zeker als je een paar uur gaat nordic walken, goede wandelsokken en -schoenen aan.

Techniek
Nordic Walking stokken zijn voorzien van een soort handschoentjes die aan de stokken vastzitten. Begin eens met lopen zonder de stokken vast te houden en laat ze aan de handschoentjes over de grond slepen. Let wel op dat je net als bij gewoon wandelen goed rechtop loopt: borst omhoog en kin iets ingetrokken. De stokken slepen als het ware achter het lichaam aan en worden kruiselings over de grond naar voren getrokken . Verplaats je je rechterbeen naar voren dan wordt de stok in de linkerarm naar voren gesleept. Zet je je linkerbeen naar voren dan wordt de stok in de rechterarm naar voren gesleept. De punt van de stok komt niet voorbij je achterste voet. Loop zo eens een paar minuten totdat je het ritme te pakken hebt.

Zit je lekker in je ritme? Verhoog dan je activiteit door de punt van de stok zachtjes in de grond te drukken als deze zich naast je achterste voet bevindt. Hou hierbij je schouder ontspannen; trek je schouder zeker niet omhoog tijdens de afzet. Bij de afzet pak je de stok vast zodat er stuwing kan ontstaan. Om nog actiever te lopen kun je je bovenlichaam iets roteren, maar blijf wel rechtdoor lopen. Na de afzet, als de stok weer naar voren wordt getrokken cq gesleept, ontspan je je vingers en hou je het handvat losjes vast of laat je het zelfs helemaal los. Loop zo ontspannen mogelijk. Dit voorkomt verkramping van arm, schouder en nekspieren.

Als je van stevig wandelen houdt is het de moeite waard om Nodic Walking te leren. Het activeert je bovenlichaam waardoor je meer calorieën verbrandt én het ontlast je gewrichten. Je moet uiteraard wel investeren in een paar goede poles. Nordic Walking verhoogt op eenvoudige wijze je actieve leefstijl. Een aanrader dus.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten