De speelsheid van vreugde

Vreugde is de eerste vorm van positiviteit waarover ik schrijf. Leer de volle reikwijdte en schoonheid van vreugde kennen. Ontdek wat jij en dit gevoel samen delen. Vreugde is één van de tien vormen van positiviteit die het dagelijkse leven van mensen het meest kleuren. Ontwikkelen van positieve emoties maakt je gelukkiger, creatiever en veerkrachtiger. Je gaat er daadwerkelijk van bloeien.

Visualiseer het volgende: je omgeving is veilig en vertrouwd. De dingen gaan naar je zin – zelfs beter dan verwacht. Op het moment vraagt de situatie weinig inspanning van je. Dit zijn de omstandigheden waarin vreugde ontvlamt. Misschien hebben vrienden je net verrast met een verjaardagsfeestje. Je opent een brief en ziet dat je een onverwachte bonus krijgt. Of je krijgt een bevestiging van de baan die je zo graag wilde. Vreugde voelt helder en licht. Kleuren lijken levendiger. Je veert bij het lopen en je gezicht licht op met een glimlach en een innerlijke gloed. Je wilt alles in je opnemen. Je voelt je speels en je wilt in het gewoel springen en meedoen.


Het mooie van emoties is dat ze zeer individueel zijn en meer afhangen van je innerlijke interpretatie dan je uiterlijke omstandigheden. Ieders pad richting bloei is daarom uniek. Verzamel, om de volledige kracht van vreugde te ontwikkelen, objecten en herinneringen die voor jou een oprechte band met deze emotie creëren. Je zult hoe dan ook met zware tijden, die gepaard gaan met negativiteit, geconfronteerd worden. Weet dat negativiteit heel wat harder schreeuwt dan positiviteit. En om je emotionele staat in vreugde te veranderen, heb je meer nodig dan een handvol vage herinneringen aan wat vroeger vreugde aanwakkerde. Maak je herinneringen aan vreugde concreet door middel van een portfolio dat kan bestaan uit foto’s, brieven, citaten of voorwerpen. Zorg ervoor dat de inhoud van je portfolio je echt raakt.

Opdracht: stel de komende week je vreugde portfolio samen. Doe hier vooral niet te ingewikkeld over. Hou het eenvoudig maar zorg dat je er veel kracht uit kunt putten. Draag, na deze week, het resultaat bij je en raadpleeg het als je je klem voelt zitten of je een moeilijk moment hebt. Voeg daarna regelmatig wat aan je portfolio toe waardoor je de positiviteit springlevend houdt. De volgende vragen kunnen je helpen met het samenstellen van je vreugde portfolio:
  1. Wanneer voelde je je veilig, ontspannen en vrolijk, heel erg blij over wat er op dat moment gebeurde?
  2. Wanneer ging alles helemaal naar je zin, misschien nog wel beter dan je had verwacht?
  3. Wanneer leek het alsof je op wolken liep, met een onstuitbare glimlach of een warme gloed?
  4. Wanneer voelde je je speels, had je zin om ergens tussen te springen en mee te doen?
Beleef plezier aan het verzamelen van je herinneringen en merk hoe de omgang met één van je portfolio’s – ja, de werkelijke kracht zit ‘m in een portfolio voor elke positieve emotie – je helpt om rustiger te ademen, je hart te openen en je geest te verbreden.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten