Stel je voor: je moeder biedt aan om een paar dagen op je kinderen te passen. Vrienden helpen je met verhuizen. Je partner kookt als jij het erg druk hebt. Of misschien is het niet eens een persoon die iets aardigs voor je doet. Je kunt je dankbaar voelen voor de schone lucht die je inademt. Het gevoel van dankbaarheid ontstaat als we iets waarderen dat onze kant op komt als een geschenk om te koesteren. Dankbaarheid opent je hart en zet je aan om iets op een vrijelijke en creatieve manier terug te geven. Als je voelt dat je iets verschuldigd bent, dat je iemand iets terug moet geven dan geeft dat geen aangenaam gevoel. Van dankbaarheid is dan juist geen sprake. Echte dankbaarheid voelt als aangenaam, vermengd met vreugde en oprechte waardering. Wat was de laatste keer dat je je dankbaar voelde – niet beleefd of verplicht, maar echt en oprecht dankbaar?
Het mooie van emoties is dat ze zeer individueel zijn en meer afhangen van je innerlijke interpretatie dan je uiterlijke omstandigheden. Ieders pad richting bloei is daarom uniek. Verzamel, om de volledige kracht van dankbaarheid te ontwikkelen, objecten en herinneringen die voor jou een oprechte band met deze emotie creëren. Je zult hoe dan ook met zware tijden, die gepaard gaan met negativiteit, geconfronteerd worden. Weet dat negativiteit heel wat harder schreeuwt dan positiviteit. En om je emotionele staat in dankbaarheid te veranderen, heb je meer nodig dan een handvol vage herinneringen aan wat vroeger dankbaarheid aanwakkerde. Maak je herinneringen aan dankbaarheid concreet door middel van een portfolio dat kan bestaan uit foto’s, brieven, citaten of voorwerpen. Zorg ervoor dat de inhoud van je portfolio je echt raakt.
Opdracht: stel de komende week je dankbaarheid portfolio samen. Doe hier vooral niet te ingewikkeld over. Hou het eenvoudig maar zorg dat je er veel kracht uit kunt putten. Draag, na deze week, het resultaat bij je en raadpleeg het als je je klem voelt zitten of je een moeilijk moment hebt. Voeg daarna regelmatig wat aan je portfolio toe waardoor je de positiviteit springlevend houdt. De volgende vragen kunnen je helpen met het samenstellen van je dankbaarheid portfolio:
- Wanneer voelde je je dankbaar en kon je iets of iemand diep waarderen?
- Welke giften zijn je het dierbaarst? Wanneer heeft iemand zijn uiterste best gedaan om iets goeds voor je te doen?
- Wanneer koesterde je jezelf in het besef hoe gelukkig je bent?
- Wanneer voel je de aandrang om iets aardigs terug te doen? Wat inspireert je om iets creatiefs te bedanken om terug te geven?
Geen opmerkingen:
Een reactie posten