Het genot van sereniteit

Sereniteit is de derde vorm van positiviteit waarover ik schrijf. Leer de volle reikwijdte en schoonheid van sereniteit kennen. Ontdek wat jij en dit gevoel samen delen. Sereniteit is één van de tien vormen van positiviteit die het dagelijkse leven van mensen het meest kleuren. Ontwikkelen van positieve emoties maakt je gelukkiger, creatiever en veerkrachtiger. Je gaat er daadwerkelijk van bloeien.

Stel je de volgende situaties voor. Wanneer je achterover leunt in je hangmat in de schaduw, na een dag hard werken in je tuin. Wanneer je op een ochtend door het bos wandelt en je de dauw ziet oplichten door het zonlicht en je de heerlijke boslucht door je neus naar binnen zuigt. Wanneer je je op de bank nestelt met een goed boek en een lekkere kop thee binnen handbereik. Van sereniteit wil je achterover leunen en alles in je opzuigen. Als je tegen jezelf zegt ‘dit zou ik vaker moeten doen’, heb je te maken met sereniteit. Het is een heel bewuste toestand die aanzet om te genieten van je huidige omstandigheden. Wanneer heb jij de laatste keer van een sereen moment genoten?


Het mooie van emoties is dat ze zeer individueel zijn en meer afhangen van je innerlijke interpretatie dan je uiterlijke omstandigheden. Ieders pad richting bloei is daarom uniek. Verzamel, om de volledige kracht van sereniteit te ontwikkelen, objecten en herinneringen die voor jou een oprechte band met deze emotie creëren. Je zult hoe dan ook met zware tijden, die gepaard gaan met negativiteit, geconfronteerd worden. Weet dat negativiteit heel wat harder schreeuwt dan positiviteit. En om je emotionele staat in sereniteit te veranderen, heb je meer nodig dan een handvol vage herinneringen aan wat vroeger sereniteit aanwakkerde. Maak je herinneringen aan sereniteit concreet door middel van een portfolio dat kan bestaan uit foto’s, brieven, citaten of voorwerpen. Zorg ervoor dat de inhoud van je portfolio je echt raakt.

Opdracht: stel de komende week je sereniteit portfolio samen. Doe hier vooral niet te ingewikkeld over. Hou het eenvoudig maar zorg dat je er veel kracht uit kunt putten. Draag, na deze week, het resultaat bij je en raadpleeg het als je je klem voelt zitten of je een moeilijk moment hebt. Voeg daarna regelmatig wat aan je portfolio toe waardoor je de positiviteit springlevend houdt. De volgende vragen kunnen je helpen met het samenstellen van je sereniteit portfolio:
  1. Wanneer voelde je je volledig vredig en sereen, echt tevreden met waar je was?
  2. Wanneer voelde je leven erg comfortabel en goed?
  3. Wanneer voelt je lichaam zich volledig ontspannen en smelten al je fysieke spanningen weg?
  4. Wanneer leun je gewoon achterover en zuig je alles in je op, beleef je de goedheid die je voelt en denk je aan nieuwe manieren om dit gevoel vaker te krijgen in je leven?
Beleef plezier aan het verzamelen van je herinneringen en merk hoe de omgang met één van je portfolio’s – ja, de werkelijke kracht zit ‘m in een portfolio voor elke positieve emotie – je helpt om rustiger te ademen, je hart te openen en je geest te verbreden.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten