Geluksinterventie 7: leer vergeven

We kunnen onszelf trainen om gelukkiger te worden. Vandaag interventie 7 uit een serie van 10.

Vergeven in de volksmond betekent dat je de andere partij meldt dat je het afsluit en dat die persoon weer deel mag uitmaken van jouw sociale netwerk. Maar is dit daadwerkelijk vergeven? Wat gebeurt er als er weer een aanleiding is? Waarschijnlijk zal het emoties oproepen met stress voor je lijf als gevolg. Dat komt je geluksbeleving zeker niet te goede. Je hoeft de andere partij niet eens op de hoogte te stellen als deze iets heeft gedaan om jou schade toe te brengen. Hoe kun je leren te vergeven?

Stel je voor hoe je je voelt als jou iets vergeven wordt. Probeer dat gevoel vast te houden. Schrijf een brief en beschrijf wat de persoon jou heeft aangedaan en hoe jou dat beïnvloed. Schrijf vervolgens wat die persoon anders had kunnen doen. Welk effect heeft dat op jou? Beschrijf wat het niet vergeven je oplevert. Sluit de brief af met een expliciete stelling waarin je persoon vergeeft.

Kies er bewust voor wat je met je brief doet. Geef je de brief aan de ander? Verwacht dan een averechtse reactie. Hou je de brief voor jezelf? Weet dat je vergeeft voornamelijk voor jezelf. Waardeer vergeving en vergroot je geluk.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten