Oud-schaatser en coach Hein Vergeer opent morgen, 18 maart, in Driebergen de Academie voor Leefstijl en Gezondheid. De eerste lichting gaat dan van start met de post-hbo-opleiding voor leefstijlcoaches. Volgens het persbericht biedt de opleiding “gezondheids- en beweegprofessionals in één jaar tijd een geïntegreerde opleiding tot leefstijlcoach, gebaseerd op voedingsadvies, beweging en coaching. Juist de combinatie van deze drie pijlers blijkt effectief in de bestrijding van ongezonde leefstijlfactoren zoals overgewicht, te weinig beweging en roken. De combinatie is tevens wat de opleiding uniek maakt; professionals zijn gewoonlijk opgeleid in beweging, dan wel voeding dan wel psychosociale begeleiding, nooit op een geïntegreerde manier in alle drie”.
Dat de opleiding een uniek programma aanbiedt, wil ik graag nuanceren. Er zijn namelijk meerdere opleidingen die de onderdelen beweging, voeding en coaching integraal aanbieden. Een aantal opleidingen die vitaliteit of leefstijl coaching aanbieden zijn Bark Consult, Chivo, Eduhub, Essenza, Hamel College, Opleidingen 2000 en Tredus. Qua niveau en opleidingsduur zijn ze vergelijkbaar. Door de komst van de Academie voor Leefstijl en Gezondheid blijkt dat er behoefte is aan leefstijlcoaches. Het is een relatief nieuw beroep als gevolg van gezondheidsproblemen door toename van welvaart. Volgens de nationale leefstijlbarometer houdt 60 procent van de Nederlanders er een ongezonde leefstijl op na. Mensen die vitaler willen worden door hun leefstijl aan te pakken, kunnen terecht bij goed opgeleide professionals.
Een goede leefstijlcoach kijkt naar de mens als geheel en gaat op zoek naar de intrinsieke motivatie van de cliënt om leefstijl veranderingen aan te pakken. Vragen stellen en goed luisteren vormen de essentiële vaardigheden. Een cliënt help je niet door te vertellen hoe het zit, dus door je kennis over voeding en beweging over te brengen. Deze kennis heb je als leefstijl professional wel nodig omdat je de cliënt wilt helpen door het toepassen van effectieve interventies. Interventies die gebaseerd zijn op het beste wetenschappelijke bewijs, leveren in ieder geval aantoonbaar resultaat. Toen ik op zoek ging naar een opleiding heb ik me met name daarop gefocust. Aangezien de interventies van Chivo best-evidence zijn waarbij op een holistische manier wordt gekeken naar de mens, wilde ik daar opgeleid worden tot leefstijlcoach. Mensen willen namelijk resultaat, het liefst op een zo effectief en efficiënt mogelijk manier.
Geen opmerkingen:
Een reactie posten