Plan je crisis zorgvuldig

Elk jaar schaffen we de coachingskalender aan voor op ons toilet. Dagelijks een leuke spreuk en een inspirerend verhaal over een actueel thema. De spreuk van een paar dagen geleden: "Een crisis geeft een drempel weer van no return". Het verhaal gaat over de financiële crisis en dwingt je na te denken over wat jij ervan hebt geleerd. Antwoorden op vragen als 'hoeveel last heb jij gehad van de crisis'? 'wat heeft die crisis jou geleerd over jouw levenswijze'? en 'op welke terreinen moet jij je aanpassen'? kunnen voorkomen dat je terugvalt in de 'comfort zone'.

Hoe vaak heb jij jezelf voorgenomen om je leefstijl te veranderen? En hoe vaak is het gelukt om dat vol te houden? Weet je waardoor de meeste verandertrajecten stranden? Door een crisis! Je valt dan gewoon terug in je 'comfort zone'. Terugval is onvermijdelijk in een verandertraject. Er kunnen allerlei omstandigheden zijn die jouw moeizaam opgebouwde dagelijkse routine volledig op hun kop kunnen gooien. Onderneem actie vóór de terugval. Maak een crisisplan op het moment dat je gemotiveerd bent. Dat is meestal in het begin van de leefstijl verandering. Gebruik een terugval in het verleden als startpunt voor het crisisplan. Vijf belangrijke vragen voor je crisisplan:
  1. Wat is jouw doel? Schrijf je doel op en maak het SMART.
  2. Wat werkt voor jou? Schrijf op welke dingen je juist meer moet doen om je doel te bereiken.
  3. Wat werkt niet voor jou? Schrijf op met welke dingen, die je van je doel verwijderen, je moet stoppen.
  4. Welke successen heb je behaald? Schrijf op welke successen je tot nu toe hebt behaald.
  5. Hoe heb je die successen bereikt? Schrijf op hoe je die successen hebt behaald.
Het is goed om een ontspanningsoefening die voor jou werkt, op te schrijven in je plan. Oefen deze zodat je er goed in wordt. Het zal je helpen tijdens de aanstaande crisis.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten