- Gebrek aan autonomie
- Chronische overbelasting
- Huidige WIA wetgeving
Enig idee wat zieke medewerkers kosten? In 2005 hebben overheid en bedrijfsleven 6 miljard euro betaald aan deze groep. Dat komt ongeveer overeen met 3% van de totale loonsom. Nu is het zo dat 25% van het ziekteverzuim gerelateerd is aan arbeidsomstandigheden. Genoemde oorzaken vallen daar ook onder. Door de WIA wetgeving belanden groepen medewerkers thuis omdat werkgevers moeite hebben passend werk te vinden of aandacht daarvoor te creëren bij leidinggevenden. De medewerkers komen in vicieuze cirkels terecht en melden zich wederom ziek.
Als 25 procent van het ziekteverzuim aan de arbeidsomstandigheden ligt, welke factoren zijn dan verantwoordelijk voor de overige 75 procent? Het is aannemelijk dat een belangrijk deel te maken heeft met leefstijlfactoren. Resultaten van onderzoek met betrekking tot zieke werknemers in relatie tot leefstijl:
- Roken: er is een relatie tussen het aantal gerookte sigaretten en het ziekteverzuim.
- Drinken: structureel alcohol gebruik leidt tot hoog ziekteverzuim.
- Lichamelijke activiteit: een activiteit die intensiever is dan de beweegnorm (NNGB) wordt geassocieerd met een afname van ziekteverzuim.
- Overgewicht: Het effect van overgewicht op ziekteverzuim is afhankelijk van opleidingsniveau. Laag opgeleide werknemers met overgewicht hadden een significant hoger ziekteverzuim percentage dan laag opgeleide werknemers met een normaal gewicht. Bij middelbaar of hoog opleidingsniveau is er geen verschil in ziekteverzuim tussen normaal gewicht en overgewicht. Over het gemiddelde opleidingsniveau is er duidelijk een relatie tussen een hoger BMI en een hoger ziekteverzuim.
In het nieuwsbericht lees ik helaas niks over leefstijlfactoren. Jammer, een gemiste kans. Ik lees wel over 'gedragsbeïnvloeding' en 'tijdelijke inzet van gespecialiseerde dienstverleners'. Een oplossing zou een leefstijl professional of vitaliteitscoach kunnen zijn. Deze externe professional begeleidt zieke medewerkers, die dat nodig hebben, in leefstijl verandering met vitale medewerkers als resultaat. Ingrijpen kost wat maar het levert de werkgever een interessante ROI (return on investment) op. En de medewerker is weer gemotiveerd en gelukkig.
Nog even over geluk. Gebrek aan autonomie, één van de genoemde oorzaken, kan leiden tot een ongelukkige werknemer. Wil je gelukkig zijn, dan zijn drie factoren van belang: autonomie, binding en competentie. Deze factoren vormen het ABC van geluk. En dat is trainbaar. Ik publiceer de komende weken elke week een geluksinterventie waarmee je je geluk kunt verhogen. Lees ze allemaal.
Geen opmerkingen:
Een reactie posten