Het lekkerste wit waar volkoren in zit

Hoe verwarrend kun je als voedingsmiddelenbedrijf zijn over je product? Heel verwarrend, dacht Frank Jonkers, een moedige consument. Hij daagde Unilever voor de Reclame Code Commissie (RCC) omdat het bedrijf het witbrood Blue Band Goede Start verkoopt als volwaardig volkorenbrood met voedingsvezels. En dat klopt niet. De RCC heeft deze week haar oordeel geveld, "and the winner is.... Frank". Unilever heeft het nakijken. Er sprake is van misleidende reclame.
Volkorenbrood, wat zit daar in? Tarwe, een graansoort, wordt gemalen tot meel waarna het op verschillende manieren wordt gezeefd. Als je alle gemalen en gezeefde delen weer bij elkaar voegt, krijg je volkorenbrood. De hoeveelheid voedingsvezels moet minstens 7 gram per 100 gram volkoren zijn.

Witbrood wordt gemaakt van bloem, fijn gezeefd meel. Het is op een bepaalde manier voedzaam, maar biedt niet alles van de tarwekorrel, waar het van gemaakt is. Vezels in witbrood bevatten inuline, maar zeker geen bruine tarwe vezels. Van inuline zijn weinig gezondheidsbevorderende eigenschappen bekend.

Bruinbrood is feitelijk witbrood, maar dan donker gekleurd met mout. Soms zijn er korrels of stukjes aan toegevoegd, maar dat maakt het nog steeds geen volkorenbrood. De toegevoegde korrels hoeven namelijk niet eens van tarwe te komen maar bijvoorbeeld van zonnebloempitten.

Wist je dat...
  • in ons land jaarlijks per persoon ongeveer 60 kg brood wordt gegeten.
  • plat brood (ongerezen) waarschijnlijk 8.000 v.Chr. voorkwam en de luchtige gerezen soorten waarschijnlijk van 4.000 v.Chr. dateren.
  • aan brood jodium is toegevoegd. Zonder die toevoeging zouden we waarschijnlijk een jodium tekort hebben in Nederland.
  • zout is toegevoegd dat kan leiden tot een halve gram per sneetje. Met hartig beleg wordt al snel de zoutnorm van 6 gram per dag overschreden.
  • extra vitamines toegevoegd kunnen worden aan brood omdat granen nauwelijks vitamines A, C en B12 bevatten en geen antioxidanten leveren.  
  • volkorenbrood veruit de meeste vezels bevat, maar het nog niet duidelijk is of de gezondheidsbevorderende voedingsvezels uit brood beter zijn dan die uit groente of fruit.
  • in granen fytaten zitten waardoor de aanwezige mineralen slecht worden opgenomen. Het eten van veel brood remt de opname van ijzer, zink en calcium.
  • in granen lectines zitten die voor ontstekingsprocessen zorgen en vervolgens fysiologische processen verstoren.
Laat je niet verleiden door wat producenten roepen maar denk zelf na. Hou vooral het nieuws van Foodwatch in de gaten. Volgens de RCC "beperkt Unilever door haar reclame het vermogen van consumenten om doordacht te beslissen, door de suggesties die worden gewekt". Houdt Unilever zich van de domme of richt ze zich er op?

Geen opmerkingen:

Een reactie posten