Iemand die mijn #rugpijn wil? :(

Dat twitterde iemand die kennelijk rugpijn had. Zomaar een aantal tweets met de zoekterm rugpijn: “rugpijn echt veel te vaak nu #nietgoed”, “Rugpijn en buikpijn. Waarom zijn vrouwen altijd de pieneut!?”, “Zo'n erge rugpijn:( #kanniks”, “en de rugpijn komt weer #jippie”, “rugpijn #hebikweer”, ”Damn wat een hoofd+rugpijn. Wie wilt me masseren?????”.

Dat wilde onze minister Maxime Verhagen een paar jaar geleden ook. Hij heeft publiekelijk bekend gemaakt dat hij rugpijn heeft. Wat echter niet zo fraai was, is dat hij zeventig preventieve stoelmassages voor honderd euro per stuk declareerde. Blijkbaar is hij er nog niet vanaf omdat iemand twitterde: “Collegetour met @MaximeVerhagen aan het kijken. Vraag me af, wat de oorzaak is van de chronische rugpijn die u heeft?”

Goeie vraag om op zoek te gaan de oorzaak. Dat is in geval van rugpijn nog niet zo eenvoudig. De kans is slechts 10 procent dat er een aanwijsbare oorzaak wordt gevonden, zoals bijvoorbeeld een hernia. In de meerderheid van de gevallen (90 procent) kan er geen oorzaak worden vastgesteld. De diagnose van de aspecifieke klacht is dan bijvoorbeeld spit. Waar het vandaan komt, weten de doktoren niet. Erg vervelend als je je bedenkt dat er jaarlijks 1 miljoen nieuwe gevallen van nek of rugklachten bijkomen. Dat zijn d’r meer dan 150 per uur als je de slaapuren niet meerekent! In mijn Twitter onderzoekje telde ik gemiddeld 25 tweets per uur over rugpijn met een duidelijke stijging in de avond. Opvallend was dat het merendeel jonge mensen waren en dan vooral vrouwen. Het klopt dat er meer vrouwen dan mannen zijn met rugklachten.

Dertig procent van de mensen van 25 jaar en ouder hebben chronische nek- of rugklachten. Lage rugklachten komen het meeste voor. Zij moeten vaak twee jaar of langer wachten op een diagnose en behandeling, las ik in een nieuwsbericht. Wist je dat de klachten aan het beweegapparaat (dus ook je rug) de meeste weerslag hebben op de kwaliteit van leven? De tijd voor effectieve behandelingen is aangebroken. De kosten van rugklachten lopen namelijk uit de hand. De zorgkosten zijn bijna 900 miljoen euro per jaar en daar komen de verzuimkosten nog eens bovenop. Deze bedroegen in 2009 7,6 miljard euro, een veelvoud van de zorgkosten.

Zijn er effectieve behandelmethoden? Tijdens de opleiding heb ik met technieken leren werken van McKenzie, McGill en Sahrmann die in de praktijk goede resultaten laten zien. Eerst iets over aspecifieke lage rugpijn klachten. Belangrijk om te weten is dat door veelvuldige of langdurige bewegingen of houdingen de tussenwervelschijven, de zogenaamde disci, van de onderrug aangedaan kunnen zijn en gevoelig worden. Omdat dat niet zichtbaar is - ook niet op een MRI - valt de klacht in de categorie aspecifiek. De druk op de disci kan zo hoog oplopen dat ze gaan verschuiven met pijn ergens in de wervelkolom als gevolg, vaak met uitstraling naar de benen. Deze ontsporing van de disci is in 80-90% van de klachten de belangrijkste oorzaak. De pijn wordt waarschijnlijk veroorzaakt door een wond aan tussenwervelschijven, pezen, fascie, spieren of gewrichten. Door te bewegen in de richting van de verlichting voorkom je dat de wond wordt uitgerekt en krijgt het de tijd om te genezen. Erg belangrijk. De beste elementen van genoemde technieken, samengevoegd tot een logische volgorde:
  1. Ontsporingsreductie: Door oefeningen en houdingcorrecties is het belangrijk dat bij uitstraling de pijn centraliseert. Dat betekent dat de pijn in de rug - tijdelijk - toeneemt en de pijn in het been afneemt. Dit kan in één sessie maar kan ook meerdere sessies duren. De cliënt leert in deze fase een houding met een neutrale wervelkolom.
  2. Pijnreductie: Als de pijn toeneemt - door oorspronkelijke bewegingen of houding - zal cliënt de oefeningen vaker moeten uitvoeren, meestal een aantal weken. Het is van belang de oefeningen af te stemmen op het dagelijks leven van de cliënt. Denk hierbij aan tillen en zitten. In deze fase leert de cliënt spieruithoudingsvermogen van de rompspieren op te bouwen.
  3. Functieherstel: In de vorige fases zijn pijnprovocerende oefeningen voornamelijk vermeden, waardoor mogelijk verklevingen in de fascie zijn ontstaan. Hierdoor is vaak geen volledige bewegingsuitslag mogelijk. In deze fase worden oefeningen gedaan totdat de pijn verdwenen en volledige bewegingsuitslag wordt bereikt. Belangrijk is nu om te zorgen dat de pijnklachten niet weer ontstaan. Aanpassing van leefstijl, zoals meer en goed bewegen, helpt preventief.
Heb jij al langere tijd pijn aan de onderrug en meerdere interventies gehad? Wellicht zou deze aanpak je kunnen helpen.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten