Een krant voor sportief Alphen

Zaterdag 29 januari viel de "Beweegkrant", een uitgave voor sportieve Alphenaren, op deurmat. Ik word enthousiast van dit soort fantastische initiatieven. Op deze manier wordt bewegen in mijn woonplaats en omstreken gestimuleerd. Een overzicht van het plaatselijke nieuws:
  • Alle informatie op het gebied van sport vind je op de Sportinfodesk. Deze online desk bemiddelt tussen vraag en aanbod op het gebied van sport en bewegen voor alle klanten en doelgroepen.
  • Speciale programma's voor vijftig plussers: een wandelgroep, Fifty-Fit training, 'meer bewegen voor ouderen' in een zwembad.
  • Online huren van sportaccommodaties; in één oogopslag zie je of een accommodatie beschikbaar is.
  • Ter voorbereiding op de '20 van Alphen' op 6 maart, wordt een speciale loopcursus aangeboden. Met coaching, trainingsschema's en opdrachten.
Het landelijke nieuws op een rij:
  • Onderzoek naar de belasting en belastbaarheid van (top)sporters door Hanzehogeschool Groningen. Belangrijkste doelstellingen: optimaliseren van prestaties en voorkomen van blessures en overtraindheid.
  • Sportverenigingen en -organisaties kunnen eenvoudig achterhalen welke interessante subsidieprogramma's er zijn met behulp van de Sportsubsidiewijzer.
  • Mensen die het moeilijk vinden om in hun eentje te starten met sporten en het ook vol te houden, kunnen op een virtuele ontmoetingsplek een beweegmaatje vinden.
  • SH'Bam, spreek uit shjebèm, is een nieuwe fitnesshype waarbij het gaat om een simpele dance workout met slechts twee of drie bewegingen.
De landelijke beweegnorm NNGB voor volwassenen is minstens een half uur per dag matig intensief bewegen. Ongeveer de helft van de Nederlanders haalt deze norm. Ik zou het fantastisch vinden als het gemiddelde in Alphen aan den Rijn door de beweeg stimulans omhoog gaat. Bewegen doe je voor je gezondheid. Tien voordelen op een rij:
  1. Minder stressoren
  2. Stevige botten
  3. Sterke spieren
  4. Betere belastbaarheid
  5. Sterk en flexibel hart- en vatenstelsel
  6. Betere hartslagvariatie
  7. Beter metabolisme
  8. Gezonde wervelkolom
  9. Remt de eetlust
  10. Betere stemming

De snelle positieve effecten van het stoppen met roken

Deze maand ben ik 6 jaar geleden gestopt met roken. En ik ben heel blij dat ik sindsdien nooit meer een sigaret heb aangeraakt. Ik weet nog goed dat ik tijdens de nieuwjaarsreceptie op de hockeyclub mezelf had voorgenomen dat ik zou stoppen als het pakje op was. Ik vond de laatste sigaretten gewoon smerig. En dat vond ik eigenlijk al heel lang. Je wilt niet weten hoe vaak ik om die reden gestopt ben. Soms langer dan een jaar. En dan weer beginnen. Hoe stom kun je dan zijn?

Ik las in de column van Ben Tiggelaar in Intermediair dat volgens een hoogleraar roken vooral wordt veroorzaakt door onbewuste automatische processen. Het is dus een kwestie van herprogrammeren van gedrag. Maar dat is juist zo moeilijk. Daar komt bij dat de overheid die gedragsverandering niet echt stimuleert. Je mag weer volop paffen in de kleine kroegen. Het ontmoedigingsbeleid van de overheid vind ik veel te slap.

De overheid zou bijvoorbeeld kunnen inzoomen op de snelle positieve effecten van het stoppen met roken:
  • 20 minuten na het stoppen worden de hartslag en bloeddruk weer normaal
  • Na 8 uur is de hoeveelheid nicotine en koolmonoxide de helft minder. De hoeveelheid zuurstof in het bloed is weer normaal
  • Na 2 dagen is er geen nicotine meer in het lichaam
  • Na 2 dagen is het smaak- en reukvermogen aanzienlijk verbeterd
  • Tussen de 2 en 12 weken verbetert de bloedcirculatie in het lichaam
Stoppen met roken heeft een positief effect op je hart, vaten en longen. De kans dat je ziek wordt als je doorgaat met roken is aanzienlijk. Gun je jezelf dat echt? Ik kan het me niet voorstellen dat het een bewuste keuze is.

The godfather of fitness

Zondag 24 januari is the Godfather of fitness Jack La Lanne op 96 jarige leeftijd overleden. Hij verscheen sinds de jaren vijftig regelmatig op de Amerikaanse TV om een gezonde leefstijl te promoten. Hij heeft veel mensen geïnspireerd om meer te gaan bewegen en gezonder te eten. Op Youtube vind je leuke zwartwit filmpjes uit de jaren vijftig van de vorige eeuw.

"Beweging is de koning, voeding is de koningin. Bij elkaar heb je een koninkrijk", zei hij ooit. Een prachtige uitspraak!

Verandering welzijn door meditatie

Een paar jaar geleden heb ik in een klooster een stilte meditatie meegemaakt. Een week lang elke dag 3 sessies van 40 minuten. Voor en na de sessies was ik vrij en kon ik doen en laten wat ik wilde. Als ik maar stil was. Voor mij betekende dat genieten in de kloostertuinen van een mooi boek. Lawaai maken in een klooster doe je normaal gesproken al niet. Door stil te zijn, word je ook stil in je hoofd. Dat had ik net nodig aangezien mijn gedachten alle kanten opsprongen door een aanstaande scheiding. Ik vond het de eerste paar sessies echt moeilijk omdat ik nog nooit had gemediteerd. Naarmate de week vorderde ging het steeds beter en begon ik me ook beter te voelen. Ook de gesprekken met de begeleider hebben me goed gedaan.

Amerikaans onderzoek heeft aangetoond dat je hersenen door meditatie veranderen. Als je dagelijks een half uur mediteert, neemt het deel van de hersenen dat wordt geassocieerd met geheugen en leervermogen toe en het deel dat geassocieerd wordt met angst en stress af. Hoewel het beoefenen van meditatie al heel lang geassocieerd wordt met een gevoel van rust en lichamelijke ontspanning, claimen beoefenaars ook vaak dat ze cognitieve en psychologische voordelen ervaren. Dat wordt bevestigd in het onderzoek.

Er zijn heel veel soorten oefeningen. Voor mij werkt de oefening met de aandacht op ademhaling erg goed. Als er gedachten bij je opkomen, ga dan met de aandacht naar je ademhaling. Je zult merken dat je door het te doen steeds beter wordt. Oefening baart kunst, toch? Ik ga eens informeren of er in het klooster nog een plekje vrij is.

Gelukkig door vriendschappen

Sinds 2010 ben ik vrijwilliger bij Activite, een thuiszorgorganisatie. Ik word als maatje bij mensen ingezet met een psychiatrische achtergrond of een ongeneselijke ziekte. Beide groepen hebben vaak een klein sociaal netwerk en dat heeft te maken met hun specifieke situatie. De hulpvrager ziet zijn of haar maatje één keer per week of één keer per 2 weken. Doel van het bezoek is afleiding en vooral leuke dingen doen. Ik vind het fijn en belangrijk om tijd door te brengen met mijn hulpvrager, een vrouw met een ongeneselijke ziekte. Zij laat ook duidelijk merken dat ze het fijn vindt als we elkaar weer hebben gezien.

Het verbonden voelen met anderen zorgt voor een gevoel van geluk. Bij geluk spreken we voornamelijk over het gevoelsleven, de balans van positieve en negatieve emoties. Elkaar zien en het samen prettig hebben, leveren vooral positieve emoties op en deze zorgen weer voor een voldaan gevoel. Voldoening is hierbij cruciaal, blijkt uit onderzoek. Want geluk ontstaat slechts door voldoening, niet door liefde of plezier. En als je je gelukkig voelt, is dat direct van invloed op je vitaliteit. Voel je je even niet zo happy, doe iets wat je een voldaan gevoel oplevert. Ik zal me blijven inzetten voor mensen waarvoor sociale contacten erg belangrijk zijn. Het levert ons beide in ieder geval voldoening op.

Met de wetenschap vitaliteit te lijf

Begin 2010 ben ik begonnen aan de opleiding vitaliteitcoaching bij het kennisinstituut Chivo. De reden hiervoor was dat ik wilde leren hoe ik anderen kan helpen met het verbeteren van hun vitaliteit. Dat onderwerp houdt mij al jaren bezig en door mijn werk in de grafische branche ben ik er eigenlijk nooit toe gekomen om er concreet iets mee te doen. Volgende week doe ik examen en kan ik terugkijken op een opleiding die me heel veel heeft opgeleverd.

De opleiding stort in 20 weken zoveel kennis over je heen, dat het zeker voor een semi-leek als ik veel verwerkingstijd nodig heeft. De kennis wordt opgehangen aan drie kapstokken: voeding, bewegen en coachen. Over voeding dacht ik al het een en ander te weten aangezien ik met voedingsupplementen heb gewerkt en ooit een LOI-cursus voedingsleer heb gevolgd. Bewegen deed ik ook al regelmatig hoewel ik de laatste jaren steeds vaker geteisterd werd door blessures. En de kunst van het coachen beoefende ik in de praktijk als manager. In de opleiding leer je methodes waarmee je de vitaliteit kunt verbeteren. Deze methodes, ofwel interventies, zijn gebaseerd op het beste wetenschappelijke bewijs. Dat best-evidence uitgangspunt maakt de opleiding uniek. Wat mij heeft verbaasd is dat het beste wetenschappelijke bewijs regelmatig de consensus (de algemene overeenstemming) tegenspreekt. Dat er consensus is over een bepaald onderwerp wil nog niet zeggen dat het ook de beste resultaten oplevert. In de praktijk blijkt best-evidence werken betere resultaten op te leveren dan methodes hanteren die niet wetenschappelijk zijn bewezen. Recent hebben de balansbandjes het door gebrek aan bewijs moeten ontgelden.

Leefstijl in de oudheid

Wetenschappers hebben honderden mummies onderzocht om hun doodsoorzaak te achterhalen. Wat bleek? Slechts één van de mummies vertoonde tekenen van kanker. Onderzoekster Rosalie David concludeert op basis daarvan dat kanker geen natuurlijke ziekte is, maar wordt veroorzaakt door de vervuiling en veranderingen van leefstijl en voedsel. Het onderzoek toont aan dat het aantal patiënten met kanker aan het begin van de industrialisering sterk steeg. Het levert vast en zeker nieuwe inzichten op over de oorsprong van kanker en de behandelingsmethoden ervan. De tijd dringt. Eén op de drie mensen in het Westen sterft tegenwoordig aan kanker.

Ik had al langer het vermoeden dat onze huidige leefstijl bijdraagt aan het ontstaan van deze vreselijke ziekte. Er bestaan geen pilletjes om kanker te voorkomen. De vraag is of die er ooit zullen komen. Belangrijker is wat jij nu kunt doen om het risico op de ziekte te verkleinen. Wordt je bewust van wat en hoeveel je eet, je lichaamsbeweging, je stressniveau, je ademhaling, je hoeveelheid slaap. Dit zijn belangrijke factoren die de kwaliteit van je leven enorm beïnvloeden. Kleine aanpassingen in je leefstijl kunnen grote, positieve gevolgen hebben.